J. Joksimović i Varheji o merama suzbijanja KOVID-19 u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

26. jun 2020. | Beograd

J. Joksimović i Varheji o merama suzbijanja KOVID-19 u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

Koordinacija aktivnosti sa međunarodnim partnerima, a posebno sa EU, jedini je način da se prevaziđu izazovi koji prelaze granice, poput pandemije virusa korona i samo koordiniranim naporima moguće je suzbiti dalje širenje zaraze i adekvatno se pripremiti za eventualni drugi talas epidemije, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
 
Joksimović je danas učestvovala na video sastanku sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem i ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija Zapadnog Balkana, a to je bila prilika da se razmene mišljenja i informacije o aktivnostima koje se preduzimaju i planiraju u EU i Srbiji u cilju unapređenja zdravstvene situacije i pune kontrole nad epidemijom virusa korona.  
 
Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je komesara Varhejija upoznala sa novim merama koje je doneo Krizni štab u Srbiji za suzbijanje KOVID-19, imajući u vidu porast broja zaraženih i informisala o kapacitetima našeg sistema.

„Redovni kontakti sa komesarom Varhejijem su prilika da upoznamo Evropsku komisiju sa aktivnostima koje su preduzete između ostalog i u domenu unapređenja zdravstvene situacije i sprečavanja širenja zaraze korona virusom“, rekla je Joksimović. 

Ona je pozdravila odluku da Srbija bude stavljena na listu zemalja za normalizaciju prekograničnog režima sa EU od 1. jula. 

„Zahvalni smo komesaru na njegovom stalnom interesovanju, ličnom angažovanju i podršci koju pruža Srbiji kao državi koja se nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, kaže Joksimović. 

Ministri spoljnih poslova i evropskih integracija Zapadnog Balkana su na video sastanku informisali komesara o najnovijem preseku stanja, broju zaraženih, kao i o merama koje su na snazi za sprečavanje širenja virusa korona.

Izvor: Tanjug