Snažna podrška V4 evropskom putu Srbije

16. jun 2020. | Beograd

Snažna podrška V4 evropskom putu Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu (V4) o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije za članstvo u EU, kao i o drugim važnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, saopštilo je Ministarstvo. 

Joksimović je razgovarala sa ambasadorima Mađarske Atilom Pinterom, Slovačke Fedorom Rosohom i Češke Tomašom Kuhtom, kao i sa otpravnikom poslova ambasade Poljske Andžejom Kinđukom. 

U razgovoru Joksimović je istakla da Srbija, kao jedna od država koja prednjači u regionu u procesu pristupanja EU, značajno doprinosi kredibilitetu politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije. 

„To činimo, pre svega, temeljnim sprovođenjem reformi neophodnih za članstvo i zalaganjem za ključne vrednosti na kojima Unija počiva“, naglasila je ona. 

Dodala je da je kriza, koju je izazvala pandemija, bila prilika da pokažemo solidarnost jedni sa drugima - Evropska unija sa Srbijom, ali i Srbija sa drugima - i da građani u praksi razumeju koliko je iskazana solidarnost važna i za našu zemlju, za svakog građanina, kao i za samu EU i za sliku koja se o njoj u javnosti formira. 

Joksimović je posebno zahvalila državama članicama V4, koje i bilateralno, ali i kao regionalna organizacija aktivno zagovaraju politiku proširenja EU, naročito kada je reč o Srbiji i istakla da se Srbija kroz pregovore sa Unijom u velikoj meri oslanja na iskustvo i pomoć ove četiri zemlje. 

„Za Srbiju je važno da sve države članice EU prepoznaju pomak ostvaren  u poglavljima 23 i 24 predočen u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u oblasti  vladavine prava, neformalnom  dokumentu (non-paper) objavljenom prošle nedelje. Ovaj dokument u dobroj meri uravnoteženo beleži i značajan napredak koji smo postigli, kao i određena kašnjenja, te očekujemo da će Srbija tokom hrvatskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna, dobiti saglasnost za otvaranje nekog od pet poglavlja za koje smo u potpunosti spremni“, rekla je Joksimović.

Ambasadori V4 još jednom su ponovili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. 

Istakli su da će V4 nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje sprovođenju reformi za usvajanje evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana. 

Posebno su upoznali Joksimović sa sadržajem najnovije deklaracije V4 povodom 20. godišnjice Međunarodnog višegradskog fonda - najznačajnije zajedničke organizacije u okviru V4, koji će nastaviti da finansira programe posvećene promociji regionalne saradnje i solidarnosti, kako unutar regiona V4, tako i sa drugim zemljama, a posebno sa Zapadnim Balkanom. 

Izvor: Tanjug