J. Joksimović: Srbija prati trendove EU u rodnoj ravnopravnosti

11. jun 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija prati trendove EU u rodnoj ravnopravnosti

Srbija će, kao zemlja koja je u pristupnom procesu EU, nastaviti da prati i podržava sve evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u svim aspektima, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona je najavila da će kroz IPA 2019 biti izdvojeno dodatnih dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti i projekte osnaživanja žena u Srbiji.

„Ženama otvaramo prostor u javnoj sferi, ali je u porodici još uvek mnogo obaveza i tereta na njima. Žene u Srbiji se često odriču dela svog nasledstva – zemlje ili imovine, a to je kapital sa kojim žena može, i kroz ovakve projekte, da osnaži sebe i stekne svoju nezavisnost“, rekla je Joksimović koja je danas sa potpredsednicom Vlade i predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zoranom Mihajlović uručila ugovore o realizaciji projekata ekonomskog osnaživanja žena za četiri nevladine organizacije, u vrednosti od 16 miliona dinara koji su bili podržani iz paketa IPA 2016 za Srbiju.

Joksimović je izrazila zadovoljstvo što se tri godine konkretnim projektima iz fondova Evropske unije podržavaju žene u Srbiji i najavila da će kroz IPA 2019 biti izdvojeno dva miliona evra za unapređenje politike rodne ravnopravnosti.

Kako je navela,  projekat osnaživanja žena u Srbiji sprovodi se već nekoliko godina i da je prva komponenta jačanje institucija i sprovođenje svih politika rodne ravnopravnosti, dok je Ministarstvo za evropske integracije bilo zaduženo za to da se, istakla je Joksimović, politika rodne ravnopravnosti uvrsti u planiranje IPA fondova i drugih fondova EU.

Podsetila je da je nedavno raspisan javni poziv za IPARD program za podršku poljoprivrednim projektima i održivom turizmu u ruralnim područjima i pozvala je žene koje imaju zemlju ili određenu nepokretnost da konkurišu za sredstva koja bi im pomogla u pokretanju „malog biznisa“ u turizmu ili poljoprivedi.

Joksimović je naglasila da će Srbija nastaviti da prati i podržava evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti, koji su u skladu sa Strategijom za rodnu ravnopravnost 2020-2025, koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila prošle godine.

Izvor: Tanjug