J. Joksimović: Nemačka kroz projekte investirala dve milijarde evra u Srbiju

10. jun 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nemačka kroz projekte investirala dve milijarde evra u Srbiju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom sastanka sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom ukazala je na značaj nemačko-srpske razvojne saradnje navodeći da je Nemačka kroz brojne razvojne projekte u Srbiji investirala preko dve milijarde evra kroz povoljne kredite i bespovratna sredstva.

Ambasador Šib istakao je da Nemačka snažno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i dodao da se ta podrška ogleda pre svega u stalnoj pomoći našoj zemlji da dostigne evropske standarde u oblastima obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima, naročito onim koja se odnose na vladavinu prava.               

Joksimović i Šib razgovarali su tokom današnjeg sastanka o aktuelnostima na planu evropskih integracija Srbije, predstojećem preuzimanju predsedavanja Nemačke Savetom EU, daljem unapređenju odnosa dveju zemalja, kao i o predstojećim izborima i drugim aktuelnim političkim temama na unutrašnjem i međunarodnom planu.               

Govoreći o dinamici procesa evropskih integracija, ministar Joksimović je izrazila očekivanje da će neformalni dokument Evropske komisije o napretku Srbije,  koji bi trebalo da bude objavljen do kraja nedelje, dati dovoljno elemenata da zemlje članice, podrže otvaranje nekog od pet poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna.               

Joksimović je izrazila i očekivanje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otpočeti svoj mandat uz temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u okviru Briselskog sporazuma, posebno imajući u vidu da Zajednica srpskih opština nije formirana.               

U kontekstu predstojećih izbora, Joksimović je obavestila ambasadora o svim sprovedenim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje izbornih uslova - kao rezultata međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta i naglasila uverenje da će predstojeći izbori biti fer i demokratski.               

Ambasador Šib je naglasio značaj da sve izborne preporuke budu implementirane kako bi celokupan izborni proces bio dodatno demokratski osnažen.               

Kada je reč o nemačkom preuzimanju predsedavanja EU od Hrvatske 1. jula, Šib je ukazao da će predsedavanje biti posvećeno oporavku i dodatnom jačanju Evropske unije posle krize koja je nastupila kao posledica pandemije.               

„I proširenje Evropske unije i Zapadni Balkan su naš prioritet“, rekao je Šib.               

Joksimović i Šib su naglasili da su postojane veze Srbije i Nemačke zasnovane pre svega na kontinuiranom i konstruktivnom političkom dijalogu na najvišem nivou, kao i na izuzetno obimnoj i uspešnoj ekonomskoj saradnji.

Izvor: Tanjug