J. Joksimović: Srbija pokazala EU da može da računa na nju

28. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Srbija pokazala EU da može da računa na nju

Srbija je tokom krize sa pandemijom korona virusa pokazala Austriji i svim članicama EU da u teškim vremenima mogu da računaju na našu zemlju i da Srbija na pravi način može da učestvuje u zajedničkim politikama EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istovremeno istakla da je Austrija jedna od zemalja EU koja godinama pruža aktivnu podršku i pomoć Srbiji na njenom evropskom putu.

Joksimović je na ceremoniji primopredaje humanitarne pomoći Austrije Srbiji naglasila da dve zemlje imaju partnerstvo na više nivoa, kako kroz podršku Austrije celom zapadnom Balkanu u približavanju EU, tako i kroz posebnu tehničku i finansijsku podršku našoj zemlji, pre svega, kroz privredne aktivnosti austrijskih kompanija koje su, kako je istakla, intenzivne dugi niz godina.

„Austrija nam pruža pomoć i kroz ljude koji su mostovi dodatne saradnje i spajanja naše dve države, ali u bilateralnim odnosima gde na otvoren i iskren način pokazuje zainteresovanost za razvoj Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope“, rekla je Joksimović na ceremoniji u Crvenom krstu Srbije kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i savezni ministar Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolin Edštadler.

Joksimović je podsetila da je Austrija veoma aktivno pružala pomoć Srbiji u saniranju posledica poplava iz 2014.godine kada je preko Crvenog krsta stigla značajna pomoć za ugrožene gradove i opštine u našoj zemlji.

Dodala je da je Austrijska agencija za razvoj podržala i projekat razvoja regiona Podunavlja u Srbiji, u vrednosti od 19,5 miliona evra, u okviru kojeg je, kako je navela, jedan od najznačajnijih projekata bila rekonstrukcija Golubačke tvrđave koja je završena prošle godine.

„Sve ove stvari godinama spajaju Austriju i Srbiju, a današnji dolazak dva ministra iz austrijske vlade je pokazatelj iskrenog interesovanja Austrije i njene podrške celom Zapadnom Balkanu“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da i u budućnosti očekuje aktivnu pomoć Austrije na evropskom putu Srbije i ponovila da se do kraja juna očekuje da naša zemlja otvori neko od novih poglavlja.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije