J. Joksimović: Uspešno završeno predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom strategijom

27. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Uspešno završeno predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom strategijom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Jadransko-jonska makroregionalna strategija za Srbiju i ostale države učesnice sa Zapadnog Balkana od velikog značaja i da predstavlja jedno od podržavajućih formata približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, i uopšte procesu evropskih integracija. 

Ministar Joksimović danas je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem kopredsedavala i bila domaćin ministarskog sastanka Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region (EUSAIR), a učestvovala je i na sastanku Saveta Jadransko-jonske inicijative. 

Ona je istakla važnost i posvećenost ciljevima Strategije, posebno u postpandemijskom periodu, imajući u vidu da potencijalni projekti podržani iz ove Strategije mogu značajno ublažiti posledice pandemije po ekonomije i društva svih učesnica, bilo da su punopravne članice EU ili su u procesu pridruživanja EU. 

Kao Nacionalni koordinator za IPA fondove, ona je posebno ukazala na to da su zajedničko planiranje i koordinisano finansiranje kroz ovakve inicijative neophodni za održivi i ubrzani razvoj regiona. 

Ono što može biti dodatni podstrek i veza jeste i najavljeni Ekonomski investicioni paket za region koji će EK predstaviti na jesen, a koji će upravo obuhvatiti projekte iz oblasti transnacionalnih mreža – energetika, transport, digitalizacija, Zelena agenda, kao i održivi turizam, naglasila je Joksimović.

Dodala je da je to ujedno i prilika da zajednički kroz Jadransko-jonsku strategiju identifikujemo projekte koji će doprineti ekonomskom povezivanju na dobrobit regiona, a najviše naših građana. 

Joksimović je podvukla da je današnji sastanak posvećen i postizanju saglasnosti oko sadržaja ministarske deklaracije koja ima za cilj da usmeri sprovođenje Strategije u narednih godinu dana.  

Deklaracijom se, pored  ukazivanja na važnost daljih napora za minimalizovanje uticaja  pandemije Kovid-19 na sisteme zdravstvene zaštite i zdravlje građana, uz obnovu društveno-ekonomskih kretanja u jadransko-jonskom regionu,  posebno podvlači potreba da prioriteti Strategije budu uključeni u proces planiranja fondova EU u narednom sedmogodišnjem budžetskom periodu, ne samo u regionu ZB, već i u državama članicama EU. 

Kao kruna predsedavanja, pored ministarskog sastanka, ovog meseca bilo je planirano i održavanje petog plenarnog foruma Strategije u Beogradu, koji je trebalo da ugosti više od 500 učesnika iz svih država regiona. 

Uzimajući u obzir da zbog pandemije nije bilo moguće održati pomenuti forum u Beogradu u predviđenom terminu, Joksimović je izrazila nadu da će Srbija uz podršku Evropske komisije i naših slovenačkih partnera, koji od 1. juna preuzimaju predsedavanje ovom regionalnom inicijativom, održati Forum tokom predsedavanja Slovenije, odnosno do kraja ove godine. 

Zajedno sa ministrima zemalja jadransko-jonskog regiona i sa predstavnicima Evropske komisije razmotreni su konkretni rezultati jednogodišnjeg predsedavanja Srbije ovim inicijativama. 

Kao zemlja u zaleđu Jadranskog i Jonskog mora, Srbija je, u proteklih godinu dana, posebnu pažnju posvetila povezivanju regiona u oblasti saobraćaja i energetike, promovisala zajedničko kulturno nasleđe koje čini ovaj region atraktivnom turističkom destinacijom, kao i intenzivniju saradnju mladih. 


Učesnice Jadransko-jonske inicijative su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i San Marino,  dok u Jadransko-jonskoj strategiji učestvuju iste države, osim San Marina, podseća se u saopštenju.

Izvor: Tanjug