J. Joksimović: Početak programiranja IPA III 2021-2027

18. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Početak programiranja IPA III 2021-2027

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je zvanično obaveštenje nadležnim ministarstvima i institucijama, čime je počeo proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu, a koji će biti finansirani iz novog instrumenta podrške EU za period 2021-2027, Instrument za pretpristupnu pomoć III (IPA III).

Ministarstvo za evropske integracije (MEI) će kao institucija zadužena za koordinaciju programiranja IPA pomoći u saradnji sa nadležnim institucijama identifikovati preliminarnu listi prioritetnih projekata koji će do kraja juna biti predloženi Evropskoj komisiji (EK) za finansiranje iz IPA budžeta za 2021. i 2022. godinu, izjavila je Joksimović. 

Joksimović je naglasila da prema predlogu EK, Evropska unija bi trebalo da iz ovog instrumenta do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14.5 milijardi evra koje će biti iskorišćene za finansiranje projekata koji doprinose sprovođenju političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi i napredak u procesu evropskih integracija.

Kako je istakla, kroz projekte iz oblasti reforme javne uprave, vladavine prava, konkurentnosti, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine, Republika Srbija će se aktivno pripremati - s jedne strane  za dodatno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postanemo članica. 

S druge strane, projekti koji budu izabrani i sprovođeni u narednim godinama značajno će povećati uravnoteženiji regionalni razvoj Srbije, podstaći lokalni ekonomski razvoj, doneti nova radna mesta, održivu socioekonomsku politiku kroz nove načine i oblasti ekonomije zasnovane na znanju, zaštiti životne sredine, digitalizaciji i pametnom rastu, navela je ona.

„Sve ovo pokazuje da je i do sada Srbija, kao zemlja u pristupnom procesu, pokazala značajne kapacitete za sprovođenje projekata finansiranih iz bespovratnih sredstava EU, ali i za učešće u brojnim zajedničkim sektorskim politikama EU. Evropske integracije nisu samo strateški prioritet već su i deo domaće razvojne strategije, a EU naš stalni i sistemski partner“, rekla je Joksimović. 

Izvor: Tanjug