J. Joksimović: Odlaganje izveštaja Evropske komisije ne mora odložiti otvaranje novih poglavlja

15. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Odlaganje izveštaja Evropske komisije ne mora odložiti otvaranje novih poglavlja

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da  odlaganje izveštaja Evropske komisije ne mora odložiti otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Na pitanje Tanjuga kako komentariše najavu odlaganja predstavljanja godišnjih izveštaja EK o napretku zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU, istakla je da ukoliko EK bude definitivno donela odluku da se zbog Kovida-19 tzv. paket proširenja, koji uključuje i Izveštaj o napretku za Srbiju, umesto u junu, pomeri na jesen, očekuje da EK zajednički i saglasno principu kredibiliteta procesa i poštovanja okvira za pregovore, pronađe način i rešenje da omogući zemljama članicama uvid u značajne, postignute reformske aktivnosti Srbije, i time omoguće zemljama članicama da podrže otvaranje novih poglavlja sa Srbijom do kraja juna, tj. hrvatskog predsedavanja. 

„Razumemo da je ova godina počela drugačije od uobičajene, ali napredak Srbije u reformskim aktivnostima od  prošlogodišnjeg Izveštaja iz aprila postoji i može se izmeriti, čak i izuzimajući ova poslednja 2 ili 3 meseca koja su zaustavila i usporila sve zemlje u Evropi“, naglasila je Joksimović. 

Ona je dodala da je važno da se okviri i procedure pregovora poštuju, jer samo tako se zadržava verodostojnost i uverljiva iskrenost procesa, i da veruje da će EK naći podesan i prihvatljiv način da državama članicama predstavi napredak u poslednjih skoro godinu dana - da li kroz formu nezvaničnog izveštaja tzv. non pejper o stanju u oblasti vladavine prava ili na neki drugi način koji će omogućiti državama da podrže otvaranje bar nekog od trenutno 5 spremnih poglavlja koje je Srbija podnela EK - PG 2 sloboda kretanja radnika, PG 14 transportna politika, PG 21 transevropske mreže, PG 3 pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, PG 27 životna sredina i klimatske promene. 

„To bi bio razumljiv i u ovim neuobičajenim okolnostima očekivan fleksibilan pristup EK, u cilju održavanja dinamike i kredibiliteta procesa za Srbiju, ali i sve druge kandidate i potencijalne kandidate u regionu Zapadnog Balkana“, rekla je Joksimović, i dodala da na jesen svakako očekujemo dugo najavljivan Ekonomski investicioni plan za ZB, koji će onda dobiti specifičan značaj u odnosu na  zvanični paket proširenja.

Kako je zaključila, pomeranje paketa proširenja i izveštaja o napretku Srbije za jesen nije nerazumljivo, imajući u vidu okolnosti izazvane pandemijom, ali očekuje da se na fleksibilan način predstavi prošlogodišnji napredak i omogući otvaranje Srbiji bar nekog od 5 spremnih poglavlja.

Izvor: Tanjug