Joksimović i Hogard: Važan zajednički evropski odgovor na oporavak posle krize

05. maj 2020. | Beograd

Joksimović i Hogard: Važan zajednički evropski odgovor na oporavak posle krize

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Danske u Srbiji Andersom Kristijanom Hogardom o sutrašnjem održavanju i glavnim temama Samita EU-ZB, Zagrebačkoj deklaraciji čije se usvajanje očekuje, saradnji Danske i Srbije na planu evropskih integracija i aktivnostima dveju država u borbi sa pandemijom Kovid-19. 

Joksimović je naglasila značaj trenutka u kom se održava Samit lidera EU-ZB na najvišem nivou, ističući da učešće predstavnika svih država članica EU vidi kao poruku podrške evropske perspektive Srbije i regiona, ali i poruku solidarnosti sa ZB u borbi protiv pandemije Kovid-19.
„Iako se Samit održava u formi video konferencije, on će se održati u punom formatu“, istakla je Joksimović i dodala da očekuje da će fokus Samita biti prevashodno na saradnji u borbi s Kovid-19 i socio-ekonomskom oporavku regiona, ali i potvrdi evropske perspektive regiona ZB i najavi Ekonomskog investicionog plana EK koji se očekuje na jesen.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Hogard se složio da Samit treba da ukaže na neophodnost zajedništva EU i ZB u borbi protiv krize izazvane virusom Kovid-19, kao i da potvrdi kontinuitet evropske perspektive regiona ZB. 

Kako je naveo, on očekuje da će Samit pokazati da je evropska perspektiva regiona važna za EU i da je budućnost regiona u EU,  kao i da će  tom prilikom i partneri za ZB potvrditi predanost evropskim vrednostima i reformskom procesu. 

Hogard je naglasio da Danska nastavlja da podržava Srbiju i region na putu ka EU, kao i da će nastaviti sa aktivnostima razvoja i oporavka privrede i preduzetništva u Srbiji, budući da je Danska veoma aktivna i u tom polju. 

On je pohvalio napore koje je Srbija preduzela u borbi i saniranju posledica pandemije Kovid-19, uz nadu da će i Srbija i Danska ubrzo nastaviti sa redovnim aktivnostima u punom kapacitetu.   

Joksimović i Hogard su izrazili očekivanje da će zajednički evropski odgovor na novonastalu krizu doneti rezultate, kao i da će sutrašnji Samit ujedno biti uvod u uspostavljanje redovnosti sastanaka između evropskih i zapadnobalkanskih partnera.

Izvor: Tanjug