Joksimović i Edštadler: Samit prilika za jasan signal ZB

04. maj 2020. | Beograd

Joksimović i Edštadler: Samit prilika za jasan signal ZB

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je telefonom sa saveznim ministrom Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler o predstojećem video Samitu lidera EU-ZB, bilateralnoj saradnji dveju država i podršci Austrije evropskim integracijama Srbije, kao i o pripremama za ublažavanje mera u obe države nakon krize koju je izazvala pandemija Kovid-19.

Sagovornice su razmenile pozicije i mišljenja o najvažnijim aspektima predstojećeg Samita na najvišem nivou – pre svega u kontekstu najavljene Komunikacije Evropske komisije i deklaracije koje imaju za cilj da pomognu u rešavanju posledica pandemije Kovid-19, podstaknu socio - ekonomski oporavak regiona, ali i da ukažu na značaj zajedničkog evropskog  odgovora na novonastalu krizu.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je naglasila da Srbija iskreno ceni podršku koju Austrija pruža Srbiji i regionu u procesu evropskih integracija, i istakla da je pandemija pokazala da je Srbija dostigla značajan nivo napretka.  

„Srbija je brojnim primerima dokazala da je kredibilan partner EU i da može uspešno da doprinese razvoju najvažnijih evropskih politika i zajedničkom odgovoru i delovanju EU na različite krize“, naglasila je Joksimović.

Govoreći o Samitu lidera EU-ZB, Joksimović je izrazila očekivanje da će EU prepoznati ostvareni napredak Srbije i regiona i pružiti podršku nastavku reformskog procesa, ali i da će nastaviti da ulaže u region kako bi pomogla i doprinela sveobuhvatnom oporavku.

U tom smislu, kako je istakla, značajan signal Evropske komisije upravo predstavlja i najavljeni Ekonomski investicioni paket za održivi razvoj regiona čiji će detalji biti poznati do kraja godine.  

Edštadler je predstavila jasnu poziciju podrške Austrije Zapadni Balkan i istakla da činjenica da Samit nije odložen ili otkazan ukazuje na spremnost EU da Zapadni Balkan zadrži u fokusu.

Ona je naglasila da Srbija i region imaju podršku Austrije na svom putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i da će Austrija nastaviti da snažno podržava i promoviše kredibilnu politiku proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana.

Joksimović i Edštadler su se saglasile da će Samit EU-Zapadni Balkan biti jedinstvena prilika da se iskaže zajednička spremnost da se unapredi saradnja po ključnim pitanjima i omogući dinamični proces pristupanja uz sveobuhvatan podsticajni ekonomski paket EU.

Izvor:Tanjug