J. Joksimović: Očekujemo fokus EU i Lajčaka na primenu Briselskog sporazuma

03. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Očekujemo fokus EU i Lajčaka na primenu Briselskog sporazuma

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Srbija ne bi trebalo da uvodi linije podele ko je sposobniji u vođenju, da li EU ili SAD, već treba da promoviše svoje interese i kod jednih i kod drugih, kao i kod ostalih koji podržavaju pozicije Srbije što se tiče statusa takozvanog Kosova, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Ne bi bilo dobro da uvodimo liniju podele ko je tu sposobniji, ko ima kakve namere i šta je ishod. Što se nas tiče, mi gledamo da promovišemo naše interese i kod EU i kod SAD, naravno i kod onih koji podržavaju pozicije Srbije, što se tiče statusa takozvanog Kosova“, izjavila je Joksimović na TV B92.

Joksimović primećuje da EU nije izgubila svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali dodaje da je očigledno da su inicijative SAD i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela bile vrlo angažovane i konkretne, fokusirane i pragmatične, posebno vezano za povlačenje taksi na robu iz centralne Srbije.Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, smatra Joksimović, svakako će se fokusirati na Briselski sporazum.

„Obavio je telefonske razgovore, sa svima prvi krug telefonskih konsultacija, razgovarao je i sa našim predsednikom Vučićem, koji je izneo jasno našu poziciju i naša očekivanja. Imamo spisak šta smo do sada uradili i ono što očekujemo da Priština uradi“, kaže Joksimović.

Kada je u pitanju specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, Joksimović kaže da je on bio fokusiran na deo pragmatičnog pristupa da se ekonomske mere relaksiraju, te da je tu bilo nekoliko inicijativa, kao i snažan pritisak na Prištinu da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije.

„To je ono što je definitivno bio fokus dosadašnjeg Grenelovog aranžmana. Njegove inicijative nisu zadirale, što je suština posla EU u ovom procesu, u posredovanje u dijalogu vezano za Briselski sporazum“, navela je.

Navodi da Briselski sporazum, taj prvi inicijalni sporazum, nije ostvaren zato što Zajednica srpskih opština nije formirana od strane Prištine, a da je što se toga tiče Beograd ispunio svoje obaveze.

Kako kaže, politički odnosi u Prištini, koji su nesigurni, svakako ne kreiraju stabilno okruženje da bi predstavnici Beograda i Prištine seli i razgovarali.

Ističe da naša delegacija, predsednik Aleksandar Vučić, Kancelarija za KiM i pregovarački tim uopšte rade maksimalno posvećeno, ali da je potrebno prvo da vidimo šta se dešava u Prištini u smislu formiranja nove vlade.

Kako kaže, vraćanje dijaloga ne zavisi od Beograda u ovom trenutku, a kada se steknu uslovi potrebno je videti šta je urađeno i gde smo što se tiče Briselskog sporazuma.

Upitana da li smatra da je moguće ove godine govoriti o nastavku dijaloga, Joksimović kaže da prvo treba videti šta će se desiti sa Vladom u Prištini, sada nakon što je Isa Mustafa našao novog koalicionog partnera, a postavljeni su i rokovi do kraja maja.

„Mi smo tu za sada samo posmatrači, zainteresovani posmatrači. Ako nas neko poziva da se vratimo za sto, hoćemo samo da vidimo sa kim, da li imamo temeljnu razmenu mišljenja, šta je do sada postignuto“, navodi.

Izvor: Tanjug