J. Joksimović: Temeljna demokratska prava nisu ugrožena

03. maj 2020. | Beograd

J. Joksimović: Temeljna demokratska prava nisu ugrožena

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je vanredno stanje uvedeno u skladu sa Ustavom ističući da je u Srbiji parlament raspušten 4. marta kada su raspisani izbori u redovnim okolnostima, a ne zato da ne bi mogao da se sastane da donese odluku o vanrednom stanju.Joksimović je kazala to za TV B92 odgovarajući na pitanje da li to što se parlament nije sastajao može da bude jedan od argumenata evroparlamentarcima da se u Srbiji ne poštuju demokratska prava.

„Parlament je raspušten 4. marta u redovnim okolnostima jer su izbori raspisani. Nismo mi odjednom rekli parlament ne radi jer je vanredno stanje i nećete se sastajati da donesete odluku o vanrednom stanju, nego je to jedna specifična okolnost, da se u trenutku kada se parlament raspušta zbog izbornih aktivnosti dešava pandemija“, kazala je Joksimović.

Podseća da je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila pandemiju, a da je 12. marta čitav niz evropskih zemalja proglasilo vanredno stanje. Vanredno stanje je, kaže Joksimović uvedeno u 15 zemalja EU, a u 12 u kojima nije, uvedene su rigorozne mere ograničavanja kretanja.

„Ne radi se o tome da je neko ukinuo nadležnosti parlamenta, već u čitavom spletu političkih i sa druge strane pandemijskih okolnosti se došlo u situaciju da iskoristimo drugi ustavni instrument koji postoji na raspolaganju“, navodi Joksimović.Dodaje da, pri tome, čim su se stekli uslovi da se parlament vrati pod određenim bezbednosnim zdravstvenim uslovima to je i urađeno.

„Parlament je potvrdio odluku o uvođenju vanrednog stanja i doneo zakon o svim uredbama koje je Vlada u prethodnom periodu donela. Uvek može da se traži dlaka u jajetu, ali ovo je Ustavom nešto što postoji kao opcija. Okolnosti su bile iznimne i mislim da je to urađeno u najboljem duhu i da nismo ugrozili nijedno temeljno demokratsko pravo“, kazala je Joksimović.

Smatra i da se ograničenjima koja su uvedena tokom vanrednog stanja dovelo do povoljnijih trendova i da smo sada u povoljnijoj situaciji kada je u pitanju pandemija virusa korona.

Izvor: Tanjug