Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: EU će povećati sredstva za oporavak Srbije i ZB

30. April 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU će povećati sredstva za oporavak Srbije i ZB

Dosadašnja ulaganja i namera EU da pomogne i podrži oporavak nakon pandemije je od velike važnosti za podsticanje kratkoročnog i dugoročnog oporavka kako Srbije, tako i čitavog regiona, ali i značajan podstrek reformskom procesu i približavanju regiona EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je učestvovala danas u video konferenciji ministara spoljnih i evropskih poslova Zapadnog Balkana i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheija, u susret predstojećem video Samitu lidera ZB i EU.

Kako je saopštilo Ministartsvo za evropske integracije, na konferenciji je okvirno predstavljena Komunikacija Evropske komisije, sačinjena s ciljem doprinosa i podrške Komisije Zapadnom Balkanu u rešavanju posledica Kovid-19 i socio-ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije, a koja će biti važan deo agende video Samita EU-ZB 6. maja 2020. godine.Tom prilikom, komesar Varheji je predstavio pozicije i planove EK uoči sastanka EU-Zapadni Balkan na najvišem nivou, naglasivši da uprkos novonastaloj krizi, Zapadni Balkan ostaje u fokusu EU.

On je istakao da se navedenom Komunikacijom ukazuje na finansijsku pomoć koju je EU namenila zapadnobalkanskim partnerima, a koja sveukupno iznosi 3,3 milijarde evra.Takođe, istakao je da će EU nastaviti da izdvaja značajna sredstva koja nisu deo sadašnjeg finasijskog paketa, i da će fokus EU biti na dugoročnim planovima pomoći regionu Zapadnom Balkanu, pre svega kroz Ekonomski razvojni i investicioni plan koji će biti predstavljen na jesen.

Istovremeno, komesar je najavio inicijativu za povećanje grantova Zapadnom Balkanu, a ne samo kreditnih linija, posebno za regionalne infrastrukturne projekte iz oblasti transevropskih mreža (energetika, transport, digitalna mreža i zelena agenda).

Joksimović je istakla da je nastala kriza bila svojevrstan „momenat istine“ za EU i region i konstatovala da je u celini gledano test kredibilnog partnerstva i solidarnosti položen.Govoreći o Samitu lidera ZB-EU, Joksimović je izrazila očekivanje da će predstojeći Samit biti prilika da EU pošalje jasnu političku poruku konkretne podrške regionu, ali i prilika da se valorizuje ostvareni napredak i potvrdi evropska budućnost regiona i napravi lista prioriteta za podršku regionu putem najavljenog Ekonomskog i investicionog plana EU.

Ona je naglasila da je Srbija zahvaljujući odgovornom pristupu ekonomskim i političkim reformama tokom prethodnih godina pokazala da je dorasla globalnom izazovu kakav je Kovid-19, i da nastavlja sa reformskim procesom uz podršku naših evropskih partnera i zahvaljujući opštoj saglasnosti EK da Srbija i region treba da budu uključeni u sve važnije inicijative i projekte.

Ministar je ukazala da je Srbija tokom krize ponudila pomoć gotovo svim partnerima u regionu, a da je značajno pomogla i teško pogođenoj Italiji kao državi članici EU.

U tom smislu, Samit će ujedno biti prilika da se istakne zajednička spremnost da unapređujemo saradnju po svim ključnim pitanjima, rekla je Joksimović.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varheiju na spremnosti da se lično angažuje i promptno reaguje na molbu Srbije i regiona tokom krize da se prenamene neutrošena sredstva iz nacionalnih IPA fondova.

Izvor: Tanjug