Informacije Aktuelnosti

Prvih 10 kontejnera postavljeno, stiže još pomoći Evropske unije

14. April 2020. | Beograd

Prvih 10 kontejnera postavljeno, stiže još pomoći Evropske unije

Prvih deset od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od Kovid-19 nabavljenih sredstvima Evropske unije postavljeni su do danas u sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu.

Nabavka i montaža ovih kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila ove godine potpisali ambasador Sem Fabrici, ministar Jadranka Joksimović i šef UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme - respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji će u Srbiju stizati tokom aprila i maja.

U zajedničkom saopštenju Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS), Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za evropske integracije navodi se da su prvih deset od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od Kovid-19 postavljeni u Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima „Bežanijska kosa“, „Zvezdara“, i „Zemun“, Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Ovi kontejneri, od kojih je svaki opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke, važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove.

„Spremnost našeg zdravstvenog sistema da se nosi sa izazovom širenja virusa zavisi pre svega od toga koliko smo uspeli da zaštitimo bolnice, doktore i medicinske radnike koji su posvećeni očuvanju našeg zdravlja. Otuda je njihova zaštita od ključnog značaja za uspeh naše borbe protiv Kovid-19“, rekla je ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

„Zahvalna sam Evropskoj uniji na podršci, budući da smo obezbedili nabavku preko 100 kontejnera za trijažu pacijenata i doprineli tome da se smanji rizik od širenja infekcije i ojača sposobnost našeg sistema za odgovor na ovaj izazov“, rekla je Joksimović.

Evropska unija je 8. aprila 2020. godine objavila svoj „globalni odgovor“ za borbu protiv virusa Kovid-19 širom sveta vredan 15,6 milijardi evra.

Inicijalna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za adresiranje zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posledica pandemije koronavirusa.

Preostali kontejneri će, kao i druga medicinska oprema, prema procenama potreba koje vrše Ministarstvo zdravlja i Svetska zdravstvena organizacija, biti raspoređeni po zdravstvenim ustanovama u Srbiji.Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji kaže da efikasna trijaža predstavlja ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa i navodi da zdravstveni radnici, koji se nalaze u prvim redovima u ovoj borbi, moraju biti zaštićeni kako bi mogli da pomognu svima nama.

„Ova donacija omogućiće im da se sa ovom krizom bore uz manje izlaganje riziku. Od početka krize izazvane virusom Kovid-19 nije prošao skoro nijedan dan, a da EU nije dopremila ili kupila ključnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili ugrožene zajednice. Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu pomoći za reagovanje u kriznim situacijama od 15 miliona evra“, rekao je Fabrici.

Baš kao i u ranijim teškim trenucima, navodi Fabrici, EU nastavlja da stoji uz Srbiju.

„Ovaj virus ne poznaje granice. Samo zajedno možemo poraziti našeg zajedničkog neprijatelja“, rekao je Fabrici.

Nabavku kontejnera sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS, koja je na globalnom planu usled pandemije pokrenula mehanizam hitnih nabavki.

Izvor: Tanjug
Foto i video: Delegacija Evropske unije u Srbiji