J. Joksimović i ambasadori EU o borbi protiv KOVID-19

15. april 2020. | Beograd

J. Joksimović i ambasadori EU o borbi protiv KOVID-19

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je putem video poziva sa ambasadorima država članica EU. Sagovornici su razmotrili pitanja od značaja za odnose Republike Srbije sa EU, kao i aktuelnosti u pogledu pomoći EU i država članica Srbiji u prevazilaženju posledica izazvanih pandemijom, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Tom prilikom, naglašena je neophodnost zajedničkog evropskog odgovora, ali i solidarnosti EU sa državama kandidatima, poput ukidanja odluke o ograničavanju izvoza medicinske opreme i njihovog uključivanja u buduće fondove EU, koji će se namenski koristiti za ekonomski oporavak od krize. S tim u vezi, istaknuto je da će Srbija u narednom periodu nastaviti da prati sprovođenje aktuelnih mera EU i njihovo prilagođavanje daljim ekonomskim kretanjima uslovljenim krizom.

Joksimović je naglasila da je efektivnost evropske solidarnosti i mehanizama zajedničkog evropskog odgovora od velikog značaja, budući da je Srbija u ugovornom odnosu sa EU. Taj odnos ujedno pruža i osnov da se poveća sveobuhvatna pomoć i podrška EU, pre svega u pogledu ekonomskog programa koji ima za cilj zaštitu investicija. Ona je takođe izrazila zahvalnost što je Evropska komisija čula i razumela naše poruke, u kontekstu obezbeđivanja hitne podrške za očuvanje egzistencijalnih potreba naših građana, zdravstvenog sistema i privrede.

Sagovornici su se saglasili da je Vlada Republike Srbije na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom odgovorila pravovremeno i da je preduzela adekvatne zdravstvene, preventivne i ekonomske mere, koje su u skladu sa merama koje se primenjuju u EU i da, uprkos vanrednim okolnostima, proces proširenja treba da se očuva i nastavi.

Izvor: Tanjug