Joksimović poslanicima EP: Mere slične ili jednake evropskim

17. april 2020. | Beograd

Joksimović poslanicima EP: Mere slične ili jednake evropskim

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je, imajući u vidu situaciju sa kojom se suočavaju države članice Evropske unije, region i ceo svet, Srbija nedvosmisleno pokazala da je ozbiljna i odgovorna država, a da su donete mere jednake ili vrlo slične merama koje se primenjuju i u državama članicama EU.

Joksimović je za Tanjug, upitana kako komentariše pismo grupe od 21 poslanika Evropskog parlamenta u kojem ukazuju na „izuzetno zabrinjavajuću situaciju u Srbiji po pitanju ustavnih i ljudskih prava“, rekla da je mišljenja da je pismo, u kojem se, kako navodi, prenaglašeno kritikuje i izražava zabrinutost zbog uvedenih mera, ciljano veoma politizovano.

„Srbija kao odgovorna država kandidat za članstvo u EU i pristupajuća država, pravovremenim merama koje je preduzela u pogledu borbe protiv pandemije izazvane virusom KOVID-19, još jednom je potvrdila da može značajno i delotvorno da doprinese kreiranju stabilnog zajedničkog evropskog odgovora na krize, što je činjenica koja se ne može osporiti paušalnim pismima i ocenama“, navela je Joksimović.

Ona kaže da je sada, kada je primarna odrednica zaštita života i zdravlja građana, u okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom bez presedana i kada ne zasedaju u punom kapacitetu ni institucije EK, nerealno očekivati da Narodna skupština bude funkcionalna u punom kapacitetu i da evropski poslanici budu više zabrinuti za situaciju u Srbiji, nego situaciju u samoj EU i svojim matičnim državama.

„Za Vladu Srbije argumentovane kritike nisu nikada predstavljale problem. Ali u ovom pismu se ipak radi o politički pristrasnom i nedoslednom odnosu pojedinih evropskih parlamentaraca prema Srbiji i njenim građanima“, navela je Joksimović.

Izvor: Tanjug