J. Joksimović: Nova donacija EU za hitnu nabavku medicinske opreme

03. april 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nova donacija EU za hitnu nabavku medicinske opreme

Evropska unija pružila je značajnu podršku i pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i poručila da jedino efikasna solidarnost, stalna koordinacija i zajednički rad mogu da pomognu da Srbija i zemlje EU što lakše i uspešnije prevaziđu krizu izazvanu panedmijom virusa Kovid 19.

Joksimović je posle potpisivanja sporazuma o novoj donaciji EU, vrednog 4,9 miliona evra, rekla da će ta pomoć hitno biti usmerena za nabavku medicinske opreme, respiratora, maski, testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, kontejnera potrebnih za trijažu i druge potrebne opreme.


Kako je istakla, resorno ministarstvo u intenzivnoj i stalnoj komunikaciji sa evropskim partnerima u pogledu budućeg usmeravanja novca iz dostupnih fondova EU za društveno-ekonomski razvoj Srbije, gde će, kako je navela, biti značajna EU podrška.

„Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije'', rekla je Joksimović na konferenciji na kojoj su se, poštujući propisane mere, putem linka obratili ona i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Joksimović je kazala da je EU uputila pismo kada su u Srbiji registrovani prvi slučaji virusa Kovid 19 i da je našoj zemlji odboreno 93, 4 miliona evra namenjenih za druge projekte, posle čega je država počela da nabavlja i kupuje medicinsku opremu. To nije lak posao u ovom trenutku, imamo novac i podršku EU, ali stanje na tržištu medicinske opreme je takvo da se čeka na isporuku jer postoje brojne izvozne restrikcije, ali oprema će stići“, naglasila je Joksimović.

Dodala je da je EU partner Srbiji i da se brojne članice EU danas suočavaju sa velikim problemima, a posebno Italija i Španija.

„EU je pokazala značajnu podršku i pomoć, a očekujem da ćemo najviše pomoći od EU dobiti za društveno - ekonomski oporavak koji će uslediti posle pandemije, kao što je bio slučaj 2014. godine kada su nas zadesile poplave“, rekla je Joksimović.

Zahvalila je evropskim partnerima na podršci i pomoći, pre svega evropskom komesaru Oliveru Verheiju i ambasadoru Fabriciju, naglasivši da svi zajedno nastavljamo da se borimo sa problemima sa kojima se suočavaju cela Evropa i svet.

Joksimović je zamolila građane da ostanu kod kuće, napominjući da je to jedini način da uspemo da koliko-toliko kontrolišemo epidemiju korona virusa.

„Na svima nama je da budemo odgovorni, a svi članovi Vlade Srbije, svako u svom resoru, radimo sa našim partnerom iz EU i drugih zemalja da olakšamo ovu situaciju“, navela je Joskimović.


Izvor: Tanjug