U Beograd stižu još dva aviona - Oprema kupljena od strane Srbije, a prevoz plaća EU

01. april 2020. | Beograd

U Beograd stižu još dva aviona - Oprema kupljena od strane Srbije, a prevoz plaća EU

Na aerodrom „Nikola Tesla“ danas su sletela još dva aviona, koji prevoze medicinsku opremu i materijal koju je Srbija obezbedila za borbu protiv KOVID-19.

Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 mil EUR pomoći u hitnim situacijama kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv KOVID-19.

Ovi letovi koje je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućavaju najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korišćenjem velikog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vreme i troškovi.

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije svakodnevno i intenzivno rade sa Evropskom unijom i bilateralnim partnerima. "Izazovi su isti, saradnja i efikasna solidarnost jedini su način da se borimo protiv pandemije. Zahvaljujem Delegaciji EU u Srbiji i ambasadoru Semu Fabriciju na promptnoj reakciji na moju molbu za dodatnim finansiranjem letova za dopremanje medicinske opreme. Nastavljamo da radimo!” izjavila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je ovom prilikom: „Čitav svet bori se protiv KOVID-19 i ovo su teška vremena koja zahtevaju veliku solidarnost. Sa Srbijom svakodnevno sarađujemo na zaštiti zdravlja njenih građana i pružanju podrške. Sa današnja dva imamo ukupno četiri teretna aviona do sada čije transportne troškove finansira EU, a koji donose važan medicinski materijal za pomoć Srbiji u borbi protiv KOVID-19. Očekuje se da će još teretnih aviona doći u narednih nekoliko dana. Ova podrška deo je 93 miliona evra finansijskog paketa za Srbiju, koji je komesar Varheji najavio prošle nedelje.“

Još jedan let koji finansira EU sa medicinskim materijalom koji je Srbija obezbedila očekuje se da sleti sutra.

Evropska unija je partner Srbije, najveć investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

Samo u zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao moderniji i otporniji.

Izvor: Tanjug