J. Joksimović: EU donirala opremu za 56 vrtića u Srbiji

09. mart 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU donirala opremu za 56 vrtića u Srbiji

Iz pretpristupnih fondova EU (IPA 2014) Srbija je za nabavku opreme za 56 vrtića u 55 opština, posebno manje razvijenih, dobila oko milion evra i dodatnih 870.000 evra za obuku i osposobljavanje nastavnog kadra, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da se na projektu ulaganja u vrtiće najbolje vidi konkretna saradnja  EU i Srbije, koja je od značaja i koristi našim građanima, i ovaj projekat predstavlja konkretno ulaganje u brigu o ljudima - da vrtići sa dobijenom opremom lakše mogu  da realizuju novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

„Cilj je bio da podstaknemo rani razvoj i da u tom ranom uzrastu pripremimo našu decu na nova znanja, nove veštine, nove načine učenja koji će ih sačekati u osnovnoj školi sa reformom obrazovanja“, rekla je Joksimović prilikom obilaska vrtića „Bubamara“ u Zemun Polju koje je uključeno u projekat.

Ona je ukazala na značaj ranog razvoja kod dece, da roditelji koji su često prezauzeti poslom, mogu da budu sigurni da će deca biti pripremljena za ono što su promenjena znanja i veštine.

Kako kaže, vrtić „Bubamara“ u Zemun Polju je primer dobre prakse sprovođenja projekta i dodaje da je ovo jedan od najboljih projekata koje je Srbija sprovela sredstvima EU.
Bitno je da i naši mediji pokažu interesovanje i za ovakve  vrste projekata koji nisu visokopolitički projekti, ni projekti iz oblasti infrastrukture ili reforme javne administracije, ali su ovo takođe konkretni projekti koji su za nas, kao zemlju kandidata koja pregovara članstvo, jednako važni, istakla je Joksimović.  

Podseća da naša zemlja godišnje iz pretpristupnih fondova EU povlači oko 200 miliona evra za razne projekte koje kandiduju resorna ministarstva.

Projekti se predlažu Ministarstvu za evropske integracije i meni kao nacionalnom IPA koordinatoru, a EU ima svoju listu oblasti koje želi da podrži. 

„Ukrštamo sve impute sa jedne i druge strane i pokušavamo da nađemo najbolje projekte koji su sprovodivi i koji će doneti korist građanima, u ovom slučaju za našu decu koja su naša razvojna budućnost“, pojasnila je Joksimović.

Vrtić „Bubamara“ danas su još obišli šef Delegacije EU za Srbiju Sem Fabrici, ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnici opštine Zemun.

Izvor: Tanjug