J. Joksimović: Održavanje otvorene komunikacije Srbije i Francuske

04. mart 2020. | Pariz

J. Joksimović: Održavanje otvorene komunikacije Srbije i Francuske

Drugog dana posete Parizu, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se i sa specijalnim savetnikom francuskog predsednika Emanuela Makrona za EU Klemonom Bonom, nakon kojeg je ocenila da kontinuitet održavanja sastanaka na visokom nivou sa francuskim zvaničnicima pokazuje da Francuska održava otvorenu komunikaciju sa Srbijom.

Joksimović, koja se u Parizu sastala i sa ministarkom za evropske poslove Francuske Ameli de Monšalan, kao i predstavnicima Grupe prijateljstva Francuska - Srbija u francuskom parlamentu, ocenila je ovu posetu vrlo važnom i korisnom koja se, kako kaže, desila u pravom trenutku. 

„Ovim se pokazuje i da Francuska drži otvorenu komunikaciju na visokom nivou sa Srbijom, što je za nas i velika čast i izraz poštovanja i mi na isti način uzvraćamo Francuskoj i želimo njihovo prisustvo u Srbiji kako ekonomski, tako i politički. Poseta je zaista važna, dobra i nastavljamo saradnju“, kazala je Joksimović.

Prema njenim rečima, sa savetnikom Bonom razgovarala je i o EU i onome što je najvažnija tema i za Francusku, a to je budućnost EU i uloga Francuske u EU.

„Razgovarali smo i o tome kako je predsednik Makron svojom prošlogodišnjom posetom Beogradu dodatno otvorio mnoge kanale komunikacije, znatno poboljšao odnose i otvorio vrata boljim odnosima Srbije i Francuske”, kaže Joksimović. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je to na pravi način prihvatio i na dobrobit i na korist Srbije iskoristio, navodi Joksimović i dodaje da i predsednik Makron i njegovi savetnici veoma cene predsednika Vučića i njegovu odgovornu politiku i u regionu kao i po pitanju unutrašnjih reformi i po pitanju stabilizacije ekonomije Srbije. 

„To se zaista visoko ceni ovde u Parizu i u kabinetu predsednika Makrona“, navodi Joksimović.

Kako kaže, Francuska pozicija je dosta pragmatičnija i u odnosu na neka pitanja koja se tiču i dijaloga Beograda i Prištine, odnosno nastavka dijaloga.

„Tokom sastanka, savetnik Bon je naglasio da oni očekuju da Priština u potpunosti ukine takse na robu iz centralne Srbije i da onda može i treba da se razgovara o nastavku dijalogu Beograd - Priština“, navodi Joksimović.

Kaže i da je ponovljeno da je primećena odgovorna politika predsednika Vučića i Srbije i po tom značajnom pitanju i dodaje da Srbija nikada nijednu temu ne izbegava.
„To su sve teme koje su deo naše političke stvarnosti i za nas je vrlo važno da postoji izvesno razumevanje i Francuske i predsednika Makrona po pitanju obaveza koje imaju obe strane, ali u ovom slučaju i obaveze Prištine za ukidanje taksi da bi onda moglo da se razgovara o nastavku dijaloga“, ističe Joksimović ocenjujući da su te poruke veoma važne.

Ministar Joksimović je i tokom sastanka sa savetnikom Bonom naglasila da predsednik Vučić izuzetno uvažava pozicije predsednika Makrona po pitanju i regionalne stabilnosti i regionalne politike i uopšte uloge Srbije u tom procesu. 

Na sastanku je razgovarano i o novoj metodologiji za proširenje koju je predložila Evropska komisija, a Joksimović kaže da je ponovila stavove koje je navela i ministarki Monšalan - da Srbija očekuje da se preciznije razradi mogućnost primene te metodologije na one koji već pregovaraju, ali da u svakom slučaju, Srbija ne vidi lošu nameru, što je i najvažnije.

„Kroz detaljnu analizu ćemo doneti odluku o tome“, dodaje ministar Joksimović.

Izvor: Tanjug