J. Joksimović: Otvoreno i konstruktivno o svim aspektima evropskih integracija

03. mart 2020. | Pariz

J. Joksimović: Otvoreno i konstruktivno o svim aspektima evropskih integracija

Francuska zaista ceni ulogu Srbije, i u regionu i kao zemlje koja pregovara sa EU, i kao svog bilateralnog partnera, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u Parizu, nakon sastanka sa ministarkom za evropske poslove u Vladi Francuske Ameli de Monšalan.

Joksimović je dodala da su „kanali komunikacije“ između Francuske i Srbije dodatno otvoreni posle prošlogodišnje posete Beogradu francuskog predsednika Emanuela Makrona.„Francuska pokazuje interesovanje za sve veće prisustvo i u Srbiji i u regionu“, navela je.

I sa ministarkom Monšalan Joksimović je danas razgovarala o temama o kojima je tokom prošlog meseca pričala sa brojnim evropskim kolegama u Berlinu, Minhenu, kao i u Pragu na sastanku Višegradske grupe, a to su teme koje su se, kako kaže, otvorile ne samo u Srbiji, već i u EU, a i u ostatku regiona Zapadnog Balkana.„To su teme kako Francuska vidi budućnost proširenja, šta znači sa njihovog stanovišta metodologija koju su inicijalno oni predložili, a kasnije Evropska komisija, od tog predloga i sa predlozima drugih članica, pripremila drugi, revidirani predlog metodologije, šta su motivi, kako Francuska očekuje da debata u samoj EU po tom pitanju traje i kako vide budućnost Srbije u okviru EU i na putu do EU“, kazala je Joksimović.

Ističe da je razgovor sa Monšalan bio sadržajan i otvoren, prvenstveno na političkom nivou, odnosno da se nije ticao samo tehničkih aspekata procesa i metodologije.

Razgovarale su, kako je navela Joksimović, o suštinskim viđenjima budućnosti i EU, kao i o francuskim viđenjima o Uniji, ali i francuskoj ulozi na Zapadnom Balkanu.„Ministarka Monšalan je jasno predočila da Francuska zaista želi da se aktivno vrati na Zapadni Balkan, a imajući u vidu da je Srbija ipak jedna od najvažnijih i politički i ekonomski zemalja regiona, itekako je povećano interesovanje Francuske za prisustvo u Srbiji, kako političko, tako i ekonomsko“, navodi Joksimović.

Tokom sastanka bilo je i reči o brojnim strateškim investicijama i uplivu Francuske ekonomije u značajnim projektima u Srbiji, među kojima je francuska koncesija na našem aerodromu u Beogradu, kao i o projektima o kojima se i dalje intenzivno pregovora, posebno o metrou u Beogradu.„Pokazano je i interesovanje za dalje ekonomsko prisustvo u Srbiji, što mislim da je dobro, jer to govori da Francuska ceni sprovedene reforme u Srbiji, prepoznaje i napredak u vladavini prava i reformama, uz naglasak da treba da se ide još brže, jer se od nas najviše očekuje, ali da prepoznaje ekonomski potencijal i Srbije i zemalja u regionu“, kaže ministar.

Kako kaže, razgovarale su i o tome da je predlog metodologije proširenja, koji treba da usvoje sve članice EU, pre svega sačinjen zbog onoga što se dogodilo zbog zastoja u otpočinjanju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali i o tome da je metodologija ponuđena i drugima.

Joksimović je izrazila načelno pozitivan stav Srbije i kazala da Srbija nema problem da razgovara o promenama, izmenama.

Ističe i da je jasno postavila i pitanja kako bi se to primenilo na dosadašnji napredak u otvorenim poglavljima, i to ne samo na broj poglavlja, već i oblasti.„Ne želim ni na koji način da ono što je bila teška misija za naše društvo u prethodnih šest godina bude umanjeno. Meni je Monšalan rekla da to nije ideja Francuske i da Francuska ni na koji način ne želi da se veštački uspori i umanji značaj onoga što je Srbija postigla do sada u pregovorima i u tom smislu smo se saglasile da bi neka detaljnija razrada primene te metodologije na naš pregovarački proces mogla da bude tema budućih razgovora u predstojećim mesecima”, kazala je Joksimović.

Navodi da je francuska ministarka podvukla da je ideja za metodologiju bila dobronamerna, sa najboljim namerama Francuske i prema regionu i prema proširenju, prema otvorenoj, iskrenoj politici, s obzirom da su i oni sa svoje strane uvideli probleme u procesu, a sa druge strane uvideli su da su i zemlje koje pregovaraju uviđale probleme u tom procesu.

Dodajući da je Monšalan kazala i da je nova metodologija napravljena sa idejom za jednim jačim i snažnijim političkim nadzorom nad procesom, Joksimović je navela da je naglasila da je Srbija i do sada jedina država koja je pregovarala po vrlo striktnoj i rigidnoj metodologiji i da se nikada nije žalila zbog toga.„Nikada nismo lamentirali nad time što imamo teže uslove nego zemlje koje su pre nas pregovarale. Ne bojimo se ni da uđemo u novi ciklus, sa novim zahtevima, ali hoćemo da se dosadašnji napredak adekvatno i dosledno valorizuje“, istakla je Joksimović.

Kako kaže, i za ministarku Monšalan je od značaja bilo da čuje kako Srbija vidi određene stvari, da čuje pitanja koja Srbija ima i da sagleda očekivanja i predloge naše zemlje.

Navodeći da su razgovarale i o tome kako Francuska vidi budućnost EU, šta smatra da je značajno, Joksimović je kazala da su i te teme važne, jer Francuska je ipak, uz Nemačku, jedan od pokretača razvoja evropske integracije.„Francuska i Nemačka su svojim pomirenjem i uspele da stvore ono što jeste projekat EU i što je donelo mir i prosperitet svim evropskim narodima, a mi se nadamo da će i Srbija i naši građani kao evropski narod imati istu tu mogućnost, jer prepoznato je da imamo mnogo šta da ponudimo. Znaju Francuzi da Srbija ima potencijala u raznim oblastima, tako da je to i zajednički interes”, kazala je.

Navela je da je zahvalna na iskrenosti i želji Francuske da čuju stavove Srbije, da na konstruktivan način otvore i probleme, ali i ono što može biti konstruktivno za sve.

Ocenila je da je dosadašnja poseta vrlo korisna i da se odigrava u pravom trenutku, jer za Srbiju je od velikog značaja da čuje od svih kako oni vide i predlog nove metodologije i predlog buduće politike proširenja.„Jer, samo kada imate prave informacije i kada imate direktne kontakte i poverenje da sa vama neko otvoreno razgovara, onda možete da donosite prave odluke, a naš interes je da donesemo pravu odluku i da uradimo nešto što će učiniti proces još boljim”, kaže Joksimović.

Dodaje da ostaje da se još malo analizira nova metodologija, dobiju neki odgovori, kao i da se vidi i novi investicioni plan za Zapadni Balkan koji bi komesar za proširenje Oliver Varhelji trebalo da predstavi na Samitu u Zagrebu.„Potrebno je da vidimo koji su to finansijski instrumenti, da li će biti povećanja pretpristupnih fondova, da li će biti novih investicionih instrumenata. Monšalan me je obavestila o debati koja se vodi u EU u vezi budžeta i izdvajanja pojedinačno država članica, a to će uticati i na odluku kolika sredstva će biti dostupna nama koji smo u procesu pregovora”, kazala je.

Joksimović je navodeći da su razgovarali o postojećim problemima u EU i potrebama za reformama u samoj Uniji kazala i da je na današnjem sastanku Monšalan poručila da nema potrebe misliti da će proširenje biti stopirano i zaustavljeno ukoliko se ispunjavaju kriterijumi koji i dalje postoje i koji će možda biti inovirani.

Ministar Jadranka Joksimović se danas sastala i sa predstavnicima Grupe prijateljstva Francuska Srbija u francuskom parlamentu, kojom predsedava Živka Park, na kojem su bili i senatori.

Joksimović kaže da su pokazali veliko interesovanje za Srbiju, kao zemlju sa kojom vide mogućnost i parlamentarne saradnje, ali i saradnje na nivou civilnog društva i raznih drugih projekata koji mogu da se pokrenu između dve zemlje.„Vrlo su zainteresovani da doprinesu boljem imidžu Srbije u Francuskoj i Francuske u Srbiji. Imamo i to da je gospođa našeg porekla Živka Park predsedavajuća te grupe prijateljstva, koja govori i srpski, što dodatno na simboličan način pokazuje da i naši ljudi ovde predstavljaju Srbiju na pravi način”, kazala je Joksimović.

Dodala je da su razgovarali o temama koje su pokrenute na nivou interparlamentarne saradnje i kazala da je to veoma važno jer su upravo oni kreatori javnog mnjenja, koji mogu značajno da doprinesu i poboljšanju našeg imidža u Francuskoj, ali i Francuske u Srbiji i regionu.

Tokom današnjeg dana, ministar Jadranka Joksimović će se sastati i sa specijalnim savetnikom Makrona za evropska pitanja Klemonom Bonom.

Izvor: Tanjug