J. Joksimović: Nova metodologija ne bi smela da umanji napredak Srbije u evropskim integracijama

02. mart 2020. | Beograd

J. Joksimović: Nova metodologija ne bi smela da umanji napredak Srbije u evropskim integracijama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom između ostalog i o novoj metodologiji proširenja EU i naglasila da ona ne bi smela da umanji dosadašnji napredak Srbije u odnosu na otvorena poglavlja.

„Objasnila sam Sijartu kako vidimo neka otvorena pitanja vezana za novu metodologiju, da očekujemo da vidimo šta podrazumeva ekonomski plan za Zapadni Balkan koji će u maju biti predstavljen na Samitu Zapadni Balkan - EU u Zagrebu, da ćemo doneti najbolju odluku vodeći računa o tome da ako bi prihvatili novu metodologiju to ne bi smelo da umanji dosadašnji napredak Srbije u odnosu na poglavlja koja smo otvorili“, rekla je Joksimović novinarima.

Ministar je navela da su to pitanja o kojima razgovara sa evropskim partnerima, kako bi se videlo kakva bi nova metodologija bila primenjena ako bi se odlučili za nju.

Dodala je da je na tu temu razgovarala i u Berlinu, nedavno sa španskim državnim sekretarom koji je bio u Beogradu, Pragu i da u tom cilju putuje danas u Pariz.

Joksimović je navela da joj je i iz tog razloga bio dragocen razgovor sa Sijartom.

„Želimo da saslušamo sve stavove, da i mi postavimo pitanje, da donesemo najbolju odluku", rekla je ministar nakon sastanka sa Sijartom koji je ocenio da je Srbija spremna da otvori pet poglavlja i koji je tim povodom pozvao Hrvatsku da tokom predsedavanja učini sve da se ta poglavlja otvore.

Ministar je dodala da je, što se tiče evropskih integracija,  iskreno zahvalna Mađarskoj i Sijartu što na glasan i jasan način govore o evropskoj budućnosti Srbije.

„Hvala Sijartu što je ponovo došao u Srbiju i što svaki put na iskren i hrabar način brani politiku proširenja i put Srbije ka EU“, kazala je ona.

Ministar je rekla da je Sijarto, što se tiče migrantske krize i potencijalno novih problema na zapadnobalkanskoj ruti, razgovarao detaljnije sa ministrom policije.

„Srbija radi svoj posao, nismo zemlja prvog ulaska ni krajnja destinacija, već tranzitna i do sada smo pokazali da smo na odgovoran način branili interese zemlje i propagirali humanitarni pristup prema migrantima“, rekla je ministar.

Joksimović je naglasila da Srbija radi intenzivno na tome da bude spremna i dodala da je zato važno da su Sijarto i Stefanović razgovarali na vreme o svim aspektima problema.

Ministar je podsetila da Srbija i Mađarska imaju najbolje bilateralne odnose i da ta saradnja, koja je i regionalna, može da bude primer svima u Jugoistočnoj Evropi, jer su sva otvorena pitanja pravovremeno rešavana.

„Srbija i Mađarska su uspele da odnose urede na način koji može da bude primer svima u ostatku regiona i Jugoistočne Evrope, pravovremeno smo diskutovali na najvišem nivou o svim otvorenim pitanjima. Mađarska nikada nije zloupotrebljavala proces evropskih integracija Srbije da bi neka svoja otvorena pitanja, ili očekivanja i zahteve ispostavila pred Srbiju“, rekla je ona i dodala da se nisu svi ponašali na takav način, što dokazuje da je Mađarska iskreni prijatelj politike proširenja i evropske budućnosti Srbije.

Podsetila je i da Mađarska i Srbija imaju odlične rezultate u privrednoj saradnji, da obe zemlje beleže najbolje rezultate na polju privrednog rasta u Jugoistočnoj Evropi, pokazuju kompetitivnost privrede, otvorenost za nove direktne strane  investicije, podizanje izvozne orijentacije.

„Mislim da je to ono što su premijer Orban i predsednik Vučić prepoznali da je izvor potencijalnog novog rasta i za samu Evropu i Evropsku uniju upravo u ovom delu Jugoistočne Evrope“, rekla je Joksimović.

Sijarto je naveo da se sasvim jasno može računati na veliki priliv migranata u narednoj nedelji, nekoliko stotina hiljada.

„Mađarska će braniti svoje granice i nijednog ilegalnog migranta nećemo pustiti u zemlju, i nadam se saradnji da odbranimo naše zemlje“, rekao je Sijarto.

Zahvalio je Srbiji što je uradila svoj deo oko turskog toka i da će 2021. godine velika količina gasa krenuti ka Mađarskoj preko Srbije, koja je, kako je rekao, najznačajniji partner  Mađarske u Evropi.

Izvor: Tanjug