Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: EU najviše računa na Srbiju i od nas najviše očekuje

11. februar 2020. | Berlin

J. Joksimović: EU najviše računa na Srbiju i od nas najviše očekuje

Srbija ostaje prepoznata kao zemlja sa prvorazrednim kapacitetima na koju Evropska unija najviše računa u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je Nemačka posvećena politici proširenja i evropskoj budućnosti Srbije i regiona.

Joksimović je u Berlinu, posle sastanka sa državnim ministrom zaduženim za EU u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, kazala da je svom nemačkom kolegi prenela poruku da Srbija želi da postane članica EU i da ima kapacitete koji mogu da budu korisni i samoj Uniji, kao i da članstvo može mnogo da donese građanima Srbije.

„Nesumnjivo je da Srbija ostaje prepoznata kao zemlja sa prvorazrednim kapacitetima u regionu. Na nas se najviše računa, ali se zato od nas najviše traži i očekuje. Međutim, to potvrđuje da Srbija ima istinsku šansu da u ne tako dugom periodu postane članica EU“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Kako kaže, za tu „tešku i zahtevnu misiju“ Srbiji su potrebni partneri, kao i to da EU počne da „jednim glasom“ govori o politici proširenja.

„Nema sumnje da perspektiva postoji, ali treba da vidimo da li će EU shvatiti da je politika proširenja najbolji instrument da sama sebe ojača i svoj strateški suverenitet“, navela je Joksimović.

Istakla je da je Nemačka dosledan partner Srbiji na njenom evropskom putu i da je ta zemlja u poslednjih 15-ak godina u Srbiju uložila više od 1,7 milijardi evra kroz bespovratnu pomoć i podršku reformskom procesu u našoj zemlji.

Ukazala je da je Nemačka i jedna od najvažnijih članica EU koja je, uz Francusku, motor razvoja Unije, posebno posle Bregzita i velikih izazova koji su pred EU.

„Poseta Berlinu se dešava u veoma važnom trenutku, posebno posle objavljivanja nove metodologije proširenja EU, koja nam ostavlja otvorenu mogućnost da vidimo da li nam odgovara da je primenjujemo ili da se zadržimo na staroj“, rekla je ministar.

Posetu nemačkoj prestonici Joksimović vidi kao priliku da iznese koje prednosti i ograničenja Srbija vidi u novom okviru za pristupanje Uniji, kao i da se u razmeni ideja sa nemačkim zvaničnicima zaduženim za EU, ukaže na najvažnije stvari za proces evropskih integracija Srbije.

„Da čuju šta su naša očekivanja, dileme i nedoumice i šta zajednički možemo da uradimo, ukoliko želimo da evropski put bude otvoren za ceo region“, navela je ministar.

Kako je rekla, u razgovoru sa Rotom iznela je uverenje da nova metodologija suštinski nije drugačija od okvira po kojem Srbija već pregovora ističući da naša zemlja pregovara po najstriktnijim i najtežim kriterijumima.

„Mi se zbog toga ne žalimo. Prenela sam stav, za koji smatram da je najispravniji, iako se možda svi neće saglasiti, da nije važno samo pitanje brzine članstva. Želimo da Srbija ne bude tretirana kao drugorazredna, već kao zemlja prvorazrednih kapaciteta za reforme i integraciju i kao zemlja koja može da doprinese EU“, kazala je Joksimović.

Naglasila je da je za to potrebno još vremena i da se nastave reforme, ali da je Srbija dobar deo tog teškog puta već prešla.

„Mislim da smo na dobrom i stabilnom putu, sa odgovornim odnosima, redovnim konsultacijama i otvorenim umom za sve što je dobro i novo u EU, ali istovremeno promovišući i štiteći ono što su naši nacionalni interesi“, ocenila je Joksimović.

Mišljenja je i da je Nemačka saglasna sa stavom Srbije da u novoj metodologiji nema velikih promena u odnosu na okvir po kojem Srbija pregovara i napomenula da bez obzira na eventualna ograničenja i stimulanse, novi okvir ne može dramatično da promeni poziciju Srbije u procesu pristupanja.

„Evropska komisija je naglasila da je metodologija, pre svega, namenjena Severnoj Makedoniji i Albaniji, ali da u analizi i zajedničkom dogovoru možemo da razmislimo, vidimo kakav je ekonomski plan i onda odlučimo o tome“, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija i Nemačka u poslednjim godinama, zahvaljujući odgovornoj politici poštovanja i poštenja koju su, kako kaže, izgradili predsednik Aleksandar Vučić i kancelarka Angela Merkel, vode otvoren dijalog, čak i kada nisu saglasne oko nekih pitanja, kao što je Kosovo i Metohija.

„Ne moramo oko svega da se saglasimo, ali želimo da zajedničkim dogovorom i razumnom politikom dođemo do određenih rešenja. Pitanje Kosova i Metohije je vezano i za evropski put Srbije i niko od toga ne beži. Mislim da je sa naše strane jasno da postoji dobra volja i da želimo da nađemo održivo rešenje. Ali, potrebno je da druga strana bude mnogo kooperativnija i da uvidi da je kompromis jedini način da se dođe do rešenja“, naglasila je Joksimović.

Podsetila je da je predsednik Vučić najavio da će se uskoro sastati sa kancelarkom Merkel i da će kosovsko pitanje biti jedna od tema razgovora.

Dodala je da je sa Rotom razgovarala i o reformskim procesima u Srbiji i svemu što je urađeno u oblasti vladavine prava i poboljšanju izbornih uslova, kao i o smanjenju izbornog cenzusa na tri odsto što je, podsetila je, učinjeno na inicijativu vladajuće SNS.

„Kad dovedete zemlju u stabilno makroekonomsko stanje, u kakvom je Srbija danas, sa mnogo pozitivnih ekonomskih parametara koji idu napred, onda je odgovornost demokratske i odgovorne vlade da proširi mogućnost da svi učestvuju u tom procesu i da smanjenjem cenzusa svako dobije mogućnost da, ako sa svojom platformom osvoji tri odsto, uđe u parlament. Šta ima demokratskije od toga?“, upitala je Joksimović.

Kako je rekla, Rotu je predočila i čitav niz drugih mera koje je Srbija preduzela kada je reč o menjanju ključnih zakona u oblasti slobode medija, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u ekonomiji...

Joksimović u Berlinu ima sastanke i sa poslanicima Bundestaga zaduženim za evropska pitanja, Ginterom Krihbaumom, Peterom Bajerom i Johanom Vadefulom iz vladajuće CDU, kao i sa Josipom Juratovićem iz SDP-a i sa poslanikom partije Zelenih Manuelom Zaracinom.

Ocenila je značajnim razgovore sa poslanicima različitih stranaka i grupacija u Bundestagu koji, ukazala je ministar, ima specifičnu težinu u procesu donošenja političkih odluka u Nemačkoj.

„Važno je da sa svima otvorimo tu liniju komunikacije i da iz prve ruke dobiju informacije o evrointegracijama, ne samo da čitaju izveštaje, već da u otvorenoj razmeni mišljenja vidimo gde smo i šta nam je činiti, ali i kako da oni na kredibilan način ubrzaju taj proces“, navela je Joksimović.

Podsetila je da se i mađarski premijer Viktor Orban, u razgovoru sa Angelom Merkel, založio za ubrzani put Srbije ka EU.

„To je veliki i prijateljski gest sa njegove strane, ali i mi radimo naš deo posla“, navela je ministar.

Joksimović je najavila da će se početkom marta sastati u Parizu sa francuskom ministarkom za evropske poslove jer je, kako kaže, važno čuti i šta Francuska misli o proširenju EU.

„Na taj način ćemo zaokružiti analizu šta je ono što nas čeka u budućnosti i kako da se najbolje postavimo kako bi naši građani mogli da osete najveće koristi od procesa evrointegracija“, navela je Joksimović.

Izvor: Tanjug