J. Joksimović i Maklaud: Fokus na jačanju bilateralnih odnosa UK i Srbije

28. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović i Maklaud: Fokus na jačanju bilateralnih odnosa UK i Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Velike Britanije Šan Maklaud razgovarali su o aktivnostima Srbije u nastavku evropskih integracija, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministar je ukazala na važnost podrške koju Velika Britanija, iako za nekoliko dana zvanično izlazi iz članstva EU, pruža evropskim integracijama Srbije. Naglasila je da je u našoj zemlji posvećenost tom procesu kontinuirana i da je poslednje istraživanje pokazalo da članstvo u EU podržava 54 procenta građana, a reforme 73 procenta.

Joksimović je obavestila ambasadora Maklaud da se u Srbiji sa velikim interesovanjem prate debate o novoj metodologiji i budućnosti EU. Pre svega zbog činjenice da proces pregovora uključuje susret dve političke volje – EU i zemalja koje žele da joj se priključe. Podsetila je na činjenicu da je Srbija jedina država na koju je, pre nekoliko godina, primenjena nova metodologija EU, a koja je značila da poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima, kao i da imaju suspenzivni karakter, što znači da se - ukoliko nema napretka u njima, ne otvaraju ni druga poglavlja. Takođe, ministar je podsetila da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina, što nije bio slučaj ni sa državama koje su skoro postale članice EU, kao ni sa onima koje danas pregovaraju.

Ministar Joksimović ukazala je i na važnost Zelenog dogovora za celu Evropu, a koji je nedavno predstavila predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ocenila je da Zeleni dogovor za Evropu nije održiv bez Zelenog dogovora za takozvani Zapadni Balkan .

Ambasador Šan Maklaud rekla je da se izlaskom Velike Britanije iz EU, neće promeniti britanska podrška procesu evrointegracija Srbije i reformama koje se sprovode. Ona je posebno istakla opredeljenje Srbije da reforme u vladavini prava i ekonomiji nastave kao ključne procese za ukupne reforme i napredak društva, ali i evropski put. 

Ambasador Maklaud se saglasila da je Zeleni dogovor za Evropu i Zapadni Balkan od izuzetnog interesa i za Veliku Britaniju, koja pokazuje veliko interesovanje za to. Naglasila je i da postoji otvorenost i zainteresovanost te države za dodatno unapređenje ekonomske saradnje, kao i u oblasti ekologije, i da to može da bude snažan impuls dodatnom jačanju bilateralnih odnosa.

Sagovornice su ocenile da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrano opredeljenje da se intenziviraju.

Izvor: Tanjug