Neophodan konsenzus o pridruživanju EU

03. decembar 2004. |

BRISEL, 3. decembra 2004. - Visoki predstavnik EU Havijer Solana zatražio je danas u razgovoru s potpredsednikom Vlade Republike Srbije Miroljubom Labusom veće jedinstvo i konsenzus demokratskih snaga u Srbiji kako bi zemlja bila spremna za približavanje članstvu u EU.


Solana je podvukao da ako Beograd govori jednim glasom, onda su izgledi da sprovede svoju zamisao o približavanju EU mnogo veći.


Potpredsednik Labus je istakao da je zajednički konstatovano da dvostruki kolosek približavanja Srbije i Crne Gore EU daje rezultate, tako da je nedostatak pune saradnja s Haškim sudom jedini problem za približavanje Srbije EU.


Razmatrajući pitanje Kosova I Metohije, Labus i Solana su se saglasili da kosovski parlament ima političku snagu da odredi vladu i premijera, ali da taj izbor sigurno neće doprineti boljem razumevanju i budućem dijalogu, koji mora da postoji kako bi se rešio kosovski problem.


Govoreći o sporazumu o tekstilu, Labus je objasnio da će ga EU potpisati sa Srbijom zato što je trgovački i carinski režim u Srbiji različit od onog u Crnoj Gori, tako da, ako želi, Crna Gora mora da potpiše poseban ugovor s EU o tekstilu.


Istovremeno, krajem januara će se nastaviti pojačani politički dijalog u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. Takođe, otvorena je mogućnost da Srbija učestvuje i dobije pomoć iz 25 programa Evropske unije za pristupanje EU.