Za prekogranične projekte Srbije i Bosne i Hercegovine 4,77 miliona evra

03. decembar 2019. | Zlatibor

Za prekogranične projekte Srbije i Bosne i Hercegovine 4,77 miliona evra

Konferencija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, održana je danas na Zlatiboru, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 - 2020.

Konferenciju je uvodnim govorom otvorio pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije, Mihajilo Dašić. On je istakao da ova ceremonija na praktičan način pokazuje kako funkcioniše partnerstvo Vlade Srbije, Bosne i Hercegovine i lokalnih samouprava obuhvaćenih ovim programom sa Evropskom unijom u sprovođenju projekata važnih za građane.

„Koheziona politika je jedna od najvažnijih politika EU na čije finansiranje se usmerava trećina zajedničkog budžeta Unije i koja podržava veliki broj projekata širom EU. Njen osnovni cilj je da doprinese ekonomskoj, socijalnoj i teritorijalnoj koheziji, odnosno smanjenju nejednakosti između regiona, kao i da podstakne održivi razvoj“, poručio je Dašić.

U nastavku konferencije prisutnima se obratila Nada Bojanić, šef službe za Programe teritorijalne saradnje Direkcije za evropske integracije BiH . Tom prilikom pozvala je prisutne da stupe u partnerstva kako bi zajednički razvijali projekte i rešavali zajedničke probleme. Takođe, najavila je nastavak Programa prekogranične saradnje Srbija - BiH, odnosno javne konsultacije povodom kreiranja nacrta Programa za period 2021 - 2027, koje će biti održane u narednoj godini.

Prisutnima se obratio i Štefen Hudolin, šef II sektora operacija, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Hudolin je istakao značaj prekograničnih programa uopšte, naglasivši da Evropska unija kroz ove Programe mnogo direktnije promoviše prekogranične regione te podržava njihov ekonomski, teritorijalni i socijalni razvoj. Naglasio je dodatno da uspeh i uticaj programa zavisi od kvalitetnih projekata i da od slike koju ovi projekti budu kreirali u naredne dve godine zavisi kako će izgledati program u narednoj finansijskoj perspektivi. Na kraju je pozvao sve neprofitne organizacije da se prijave na otvoreni konkurs.

Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija za ugovaranje i finansiranje Programa iz sredstava Evropske unije zaključio je da se prednosti programa prekogranične saradnje ogledaju u kreiranju zajedničkog pogleda na budućnost i ciljeva koji se ostvaruju u sadašnjosti. Identifikovane tačke preseka potencijala prekograničnog područja senzibilišu rešavanje zajedničkih izazova u razvoju teritorije, razmeni naučenog i nasleđenog iskustva i znanja, kao i njihovo stavljanje u funkciju dobrog reputacionog imidža i konkurentnosti pogranične teritorije.

Nakon konferencije, organizovana je informativna sesija povodom objave Poziva. Događaju je prisustvovalo više od 80 predstavnika različitih institucija, koji su tom prilikom imali mogućnost da se informišu detaljnije o Pozivu. CFCU i Zajednički tehnički sekretarijat pripremili su nekoliko prezentacija sa korisnim informacijama.

Drugi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 - 2020 raspisan je 14. novembra i biće otvoren do 21. februara 2020. godine. Cilj Poziva je unapređenje zapošljivosti radne snage i povećanje mogućnosti zapošljavanja, poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine i promocija biodiverziteta, kao i unapređenje sistema upravljanja za intervencije u vanrednim situacijama.

Aplikacioni paket sa uputstvom za podnosioce predloga projekata dostupan je na sledećem linku: https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searchtype=RS&aofr=165834