J. Joksimović i Lo Kašo: Italija podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima

20. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Lo Kašo: Italija podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o planovima i daljim aktivnostima koje se odnose na evropske integracije Srbije, saradnji dve države u tom procesu, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i EU i ostalim temama.

Ministar je zahvalila na pomoći i podršci Italije, kao dugogodišnjeg partnera i prijateljske države, procesu pristupanja Srbije. To će, prema njenim rečima, na najbolji način potvrditi predstojeća poseta italijanskog ministra za evropske poslove Vićenca Amendole sa kojim bi trebalo da se razmene iskustva i definišu međudržavni modeli nastavka saradnje u evrointegracijama.

Jadranka Joksimović rekla je Lo Kašu da Srbija očekuje da tokom predsedavanja Finske Savetom EU otvori nova poglavlja. Prenela je ambasadoru da smatra da „non-pejper“ o sprovođenju prelaznih merila za poglavlja 23 i 24, koji je Evropska komisija prošle nedelje predstavila državama članicama, daje dovoljno uverljivih argumenata za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom. To bi predstavljalo i značajan signal u smislu održivosti i kredibilnosti politike proširenja.

Ministar je posebno zahvalila na inicijativi šest zemalja (Austrija, Italija, Češka, Poljska, Slovačka i Slovenija) koje su zajednički potpisale pismo upućeno predsedniku EK Junkeru u pogledu jasne evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Lo Kašo je ocenio da reforme u Srbiji donose vidljive rezultate. Naglasio je da reforme u oblasti vladavine prava svakako treba da budu intenzivirane, ali i da postignuti napredak daje jasnu mogućnost za otvaranje novih poglavlja. Italija se, prema njegovim rečima, zalaže za nastavak kredibilne politike proširenja na Zapadni Balkan i posebno vrednuje ulogu Srbije kao konstruktivnog i pouzdanog partnera EU.

Joksimović i Lo Kašo smatraju da dve države imaju dobre bilateralne odnose i da je Italija važan ekonomski i politički partner Srbije.

Izvor: Tanjug