J. Joksimović: Nije promena politike proširenja najvažnija za reformu EU

13. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Nije promena politike proširenja najvažnija za reformu EU

„Sigurna sam da EU i zemlje članice u ovom trenutku imaju važnih pitanja za unutrašnje reforme, ali me čudi što se priča 'okrenula na glavu, umesto na noge', pa se najviše priča o promenama u politici proširenja”, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je primetila da se u javnosti i medijima vode diskusije o tome kako budućnost politike proširenja i eventualne izmene metodologije promene utiču na evropski put Srbije i naglasila da Srbija ima jasan pregovarački okvir.
„Srbija je zemlja koja je duboko u pristupnom procesu i koja otvara poglavlja i ima jasan pregovarački okvir. Nismo zadovoljni dinamikom jer mislimo da možemo brže, ali uvažavamo trenutak u kojem se nalazi EU i potrebu EU i pojedinih zemalja da je reformišu kako bi bila ujedinjenija, bolja i snažnija“, rekla je Joksimović na otvaranju izložbe „Primenjena nostalgija“, u okviru projekta koji realizuje Ministarstvo za evropske integracije.

Joksimović je izrazila očekivanje da će fokus EU u narednom periodu biti na unutrašnjim reformama, umesto na politici proširenja, iako se u javnosti, kako je navela, tema o politici proširenja ističe kao najvažnija tema za EU.

Joksimović je ocenila da pitanje budućnosti proširenja EU nijednog trenutka nije usporilo reformski zamah u Srbiji koja, istakla je, priprema nove pregovaračke pozicije, i izrazila očekivanje da će do kraja predsedavanja Finske EU biti održana međuvladina konferencija i da će Srbija krajem godine otvoriti neka od četiri spremna poglavlja.
„Mislim da je realno da otvorimo jedno ili dva poglavlja s obzirom na trenutak i atmosferu u EU, ali za Srbiju značajno da nastavi svoj reformski proces“, istakla je Joksimović.

Osvrnula se na komentare o regionalnoj inicijativi „Mali Šengen“, podsetivši da je ta ideja potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dve nedelje pre nego što je stigao iz Brisela negativan odgovor za datum otpočinjanja pregovora Severne Makedonije i Albanije i istakla da je potpuno u skladu sa najboljim evropskim praksama i temeljnim evropskim vrednostima.

Kako je rekla, tom inicijativom Srbija je pokazala sveobuhvatnu odgovornost prema sebi i svom evropskom putu, ali i prema drugima, kao i da je cilj i interes Srbije da region napreduje.
„Zbunili su me pojedini argumenti iz regiona da nije dobro za njihove ekonomije da učestvuju na regionalnom tržištu. Kako onda misle da učestvuju na evropskom tržištu koje je mnogo veće, značajnije i zahtevnije“, upitala je Joksimović.

Dodala je da ta inicijativa pokazuje sposobnost i spremnost zemalja regiona da učestvuju na unutar – regionalnom, a u budućnosti i na zajedničkom, evropskom tržištu i naglasila da u toj ideji ne bi trebalo učitavati bilo kakve skrivene namere Beograda.
„Ta inicijativa nema samo ekonomski efekat, već i značaj diplomatije ljudi, kao i efekat upoznavanja ljudi, menjanja percepcija i predrasuda... Na kraju, svaki građanin želi da dobije bolju i značajniju priliku za svoj lični i profesionalni i napredak. Naše građane u najvećoj meri zanima ekonomski standard, što je prirodno i normalno, a zbog čega i podržavaju proces regionalne saradnje i proces evropskih integracija“, kazala je Joksimović.

Ponovila je da Srbija nastavlja svoj evropski put i izrazila nadu da neće biti usporen, jer, kako je rekla, nema razloga za to.

Podsetila je da države članice EU ovih dana treba da dobiju nezvaničan dokument o stanju sprovođenja obaveza iz Poglavlja 23 i 24, na osnovu kojeg, kako je rekla, treba da donesu odluku o tome koliko poglavlja Srbija može da otvori do kraja godine.
„Juče smo potpisali Sporazum o saradnji između Srbije i Eurodžasta, što je jedno od prelaznih merila za unapređenje ne samo saradnje pravosudnih organa i tužilaštava između evropskih zemalja i Srbije, već i dokaz potpune posvećenosti i transparentnosti Srbije u zajedničkom borbi sa organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim izazovima koji se javljaju pred evropskim zemljama“, rekla je Joksimović.

Dodala je da je Srbija u prethodnom periodu uradila temeljan nacrt Medijske strategije, kao i da je pokrenula dijalog o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, čime je, kako kaže, pokazala punu transparentnost i otvorenost za unapređenje opšteg ambijenta za izbore.

Ministar je naglasila da postoje značajne aktivnosti u okviru sprovođenja obaveza iz Poglavlja 23 i 24 i da ima dovoljno argumenata za zemlje članice da podrže otvaranje novih poglavlja.

Izvor: Tanjug