J. Joksimović i Nanobašvili: Gruzija izuzetno uvažava iskustva Srbije u procesu evropskih integracija

13. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Nanobašvili: Gruzija izuzetno uvažava iskustva Srbije  u procesu evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu ambasadora Gruzije Joseba Nanobašvilija. Razgovarali su o planovima Srbije u nastavku procesa pristupanja, iskustvima Srbije u evropskim integracijama, bilateralnoj saradnji i drugim temama.

Jadranka Joksimović informisala ja ambasadora Nanobašvilija o aktivnostima Srbije na evropskom putu, posebno akcentujući dinamiku sprovođenja reformi i otvaranje poglavlja. Podvukla je da članstvo u EU predstavlja strateški spoljno-politički prioritet države i naglasila da se reforme u procesu pristupanja sprovode sa velikom posvećenošću i visokim stepenom odgovornosti, posebno u oblastima vladavine prava i ekonomije, jer se na taj način država i društvo razvijaju i modernizuju. Navela je i da je Srbija spremna da iskustva iz procesa pristupanja podeli sa Gruzijom, ali i ostalim državama iz programa Istočnog partnerstva koje su zainteresovane za proces pridruživanja, iako se zasniva na drugačijim ugovornim odnosima i perspektivi sa EU.

Ministar je zahvalila Gruziji na odluci da ne prizna nezavisnost KiM. Precizirala je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije.

Ambasador Nanobašvili ukazao je da Gruzija Srbiju percipira kao kandidata sa najozbiljnijom perspektivom za prijem u EU. Ocenio je da su za Gruziju iskustva Srbije iz procesa evropskih integracija dragocena i zahvalio našoj državi na spremnosti da ih podeli sa drugim zemljama i, na taj način, doprinese njihovom razvoju. Istakao je da naša država predstavlja pozitivan primer načina na koji se sprovode reforme, apostrofirao je rezultate koje smo ostvarili njihovom realizacijom i pohvalio jasno opredeljenje da se one nastave. Nanobašvili je naglasio da je pozicija Gruzije u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova dosledna i da se neće menjati. Zahvalio je i na podršci Srbije teritorijalnom integritetu Gruzije.

Ambasador se posebno zahvalio ministru Jadranki Joksimović na njenom aktivnom učešću i doprinosu na Konferenciji u Batumiju, u julu ove godine, kojom se obeležavalo 10 godina od Istočnog partnerstva.

Joksimović i Nanobašvili konstatovali su da Srbija i Gruzija imaju tradicionalno dobre odnose, koji se potvrđuju kroz saradnju u segmentu evropskih integracija i drugih oblasti i da postoji obostrana želja za njihovim intenziviranjem, posebno u domenu privredne saradnje i intenzivnijih bilateralnih poseta.

Izvor: Tanjug