Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Kalster: Belgija za nastavak kredibilne politike proširenja

05. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Kalster: Belgija za nastavak kredibilne politike proširenja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i generalni direktor Ministarstva inostranih poslova Belgije zadužen za bilateralnu saradnju Anik Van Kalster razgovarale su o nastavku evropskih integracija Srbije i daljoj saradnji dve države u tom procesu, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministar je zahvalila na podršci i pomoći koju Belgija daje Srbiji u procesu evropskih integracija i izrazila očekivanje da će ta država nastaviti da zastupa poziciju kredibilnog nastavka politike proširenja EU. Ukazala je da se velika pažnja na putu ka punopravnom članstvu posvećuje sprovođenju reformi koje su neophodne radi razvoja i modernizacije države, ali i da se poseban akcenat stavlja na najznačajnije – u segmentima vladavine prava i ekonomije, koje su važne za dolazak stranih investitora. Takođe, istakla je da je neophodno da EU zadrži proaktivan pristup kada je u pitanju naš region.

Joksimović je obavestila Anik Van Kalster da očekujemo da do kraja godine – kada se završava predsedavanje Finske Savetom EU, otvorimo nova poglavlja. Time bi se – kako je rekla, potvrdio i kredibilitet politike proširenja, ali i da se naše aktivnosti – kao prednjačeće države regiona za prijem u EU, adekvatno vrednuju.

Ministar je istakla da se zalažemo za održivo i kompromisno rešenje za KiM kao i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim Priština ukine odluku o jednostranom uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije. Potvrdila je i da insistiramo i na regionalnoj stabilnosti koja je preduslov mira, razvoja i saradnje.

Anik Van Kalster rekla je da će Belgija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije rukovodeći se principom da napredak svake države kandidata zavisi od rezultata postignutih u procesu pristupanja, ali i na striktnom sprovođenju Kopenhaških kriterijuma i ispunjavanju obaveza iz SSP. Ukazala je da je posvećenost Srbije sprovođenju reformi vidljiva i da bi one trebalo da budu intenzivirane. Napomenula je da su reforme iz oblasti vladavine prava, ali i one koje se tiču unapređenja poslovnog ambijenta, posebno važne i da je dobro što je njihov značaj u Srbiji na pravi način identifikovan. Van Kalster je ukazala i na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i da je važno da Priština ukine tarife što pre.

Sagovornice su ocenile da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrana zainteresovanost za njihovo intenziviranje.

Izvor: Tanjug