J. Joksimović i Blok: Napredak u skladu sa kriterijumima iz pregovaračkog okvira

04. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Blok: Napredak u skladu sa kriterijumima iz pregovaračkog okvira

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa šefom diplomatije Holandije Stefom Blokom o nastavku evrointegracija Srbije i saradnji dve države u tom procesu, reformskim aktivnostima, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministar je zahvalila Holandiji, kao našem značajnom partneru u pristupnom procesu na podršci i tehničkoj i ekspertskoj pomoći koju pruža našoj državi u evrointegracijama. Ukazala je i na važnost principa da se napredak u evrointegracijama meri prema učinku svake države kandidata pojedinačno i izrazila očekivanje da će Holandija, kao i do sada, zauzimati takav striktan, ali fer pristup.

Naglasila da je Srbija jasno posvećena nastavku procesa pristupanja, ne samo zbog činjenice da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes koji podržava više od 50 procenata građana proevropski opredeljenih, već i prilike da se kroz taj proces unaprede država i društvo. Joksimović je ukazala da se reforme sprovode sa visokim stepenom odgovornosti. Naglasila je da to dokazuje i činjenica da su kompanije iz Holandije jedne od najprisutnijih na našem tržištu. Posebno su, prema njenim rečima, značajne reformske aktivnosti u segmentu ekonomije i vladavine prava koje doprinose stvaranju, i za inostrane investitore potvrđeno, povoljnog privrednog ambijenta.

Ministar je precizirala da je nova Medijska strategija – poslata je u Brisel na mišljenje, obuhvatila mere za unapređenje bezbednosti novinara koje su, u inkluzivnom procesu, predočila medijska udruženja. Obavestila je Bloka da su svi prijavljeni slučajevi pretnji novinarima, ili procesuirani, ili su u fazi prikupljanja dokaza.

Joksimović je izvestila Bloka da je Srbija uspostavila sveobuhvatan zakonodavni okvir u borbi protiv korupcije i da je sada na Parlamentu rad na usvajanju amandmana u vezi nosilaca pravosudnih funkcija. Ona očekuje da u odnosu na preduzete aktivnosti države članice EU podrže otvaranje novih poglavlja tokom finskog predsedavanja Savetom EU.

Ministar Blok je potvrdio da će Holandija nastaviti da podržava evrointegracije Srbije, rukovodeći se načelom da od pojedinačnih rezultata svake države kandidata zavisi i njen napredak na evropskom putu. Akcentovao je značaj i rezultate sprovođenja zahtevnih reformi, posebno ekonomskih, ali i u oblasti vladavine prava i naglasio da bi trebalo da se intenziviraju.

Blok je ocenio da Srbija pokazuje značajan rad i napredak u oblasti pristupnog procesa kao i u kontekstu konstruktivne regionalne saradnje.

Joksimović i Blok ocenili su da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrano raspoloženje da se intenziviraju. Posebno kroz privrednu saradnju, jer je Holandija jedan od najvećih investitora u našu privredu.

Izvor: Tanjug