J. Joksimović: Ne pecamo se na reciklirane ideje privilegovanog partnerstva

29. oktobar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Ne pecamo se na reciklirane ideje privilegovanog partnerstva

Reciklirane ideje i vizije koncepta privilegovanih partnerstava namesto punopravnog članstva, koje nezvanično „kolaju” medijima po regionu i u Briselu ovih dana, samo su još jedan zamarajuće očekivani probni mehur pojedinih država članica da se najslabije karike iz regiona „upecaju” i počnu da razmišljaju o odustajanju od punopravnog članstva, izjavila je danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

„Srbija se neće upecati, to je nadam se već svima belodano jasno”, istakla je Joksimović u izjavi Tanjugu, upitana kako komentariše navode da je Francuska pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama Zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi privilegovano specijalno partnerstvo.

Joksimović je navela da je ta ponuda svojevremeno izneta Turskoj, kao zamrznutom kandidatu i da u suštini nije značila ni privilegije ni partnerstvo.

„Jer košulja je cela samo ako ima i okovratnik i rukave. I privilegije i obaveze partnerskog odnosa su cele samo ako je članstvo punopravno”, naglasila je Joksimović.

Ona dodaje da tvorci takvih recikliranih vizija dovode u pitanje intelektualno poštenje, evropski kredibilitet, ali i dugoročni interes EU.

„Da ne govorimo o tome da nijedan ozbiljan poznavalac temeljnih politika EU ne bi uskočio u prazan bazen pisanja bilo kakvog dokumenta koji bi trebalo da objasni i postavi ugovorne temelje privilegovanog partnerstva, jer toga nema. Odnosno, ono bi samo moglo da znači, kako se spekuliše, dublju integraciju u pojedine zajedničke politike, naravno korisne za EU, ali gde zemlja privilegovani partner ne učestvuje u procesu donošenja odluka”, navodi Joksimović i dodaje da je to paternalistički i prevaziđen odnos.

Imajući u vidu da je Srbija duboko u procesu pristupnih pregovora, na osnovu ugovornog odnosa SSP, ali i Pregovaračkog okvira, ovakve ideje ne samo da su neprihvatljive, već izazivaju nepoverenje u pouzdanost EU kao partnera, navodi Joksimović.

Ona dodaje da očekuje da se EU oslobodi svojih nerazumnih strahova i razume da Srbija, ali i Zapadni Balkan, može samo da podigne ukupnu konkurentnost i meku moć EU na globalnom planu.

„Mi tražimo pojačanu dinamiku naših pregovora, i nadamo se da će i za ostatak regiona politika proširenja ostati otvorena, jer još uvek EU ima tu specifičnu integrativno transformativnu moć, koju drugi globalni akteri međunarodnih odnosa ne poseduju, te ne verujem da bi se iko ko želi dobro Evropi tog instrumenta odrekao”, dodaje Joksimović.

Ona ističe da Srbija ostaje, onako kako je rečeno u kredibilnoj strategiji proširenja koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker 2018. godine doneo u Srbiju, zemlja favorit za članstvo.

Podseća da je ta strategija deo institucionalne memorije EU i legat dat u ruke novom sazivu Evropske komisije i predsednici Von der Lajen na izvršenje.

„Mi sa naše strane radimo svoj deo posla, očekujemo i da nova Evropska komisija preuzme vođenje politike proširenja onako kako je prethodna Evropska komisija u Dokumentu i predvidela”, zaključuje Joksimović.

Izvor: Tanjug