Uz Mađara otvoren put u EU

28. septembar 2019. | Beograd

Uz Mađara otvoren put u EU

Izbor predstavnika Mađarske za komesara za proširenje EU bio bi vetar u leđa evropskom putu Srbije, bez obzira na to da li će na ovo mesto posle „popravnog ispita“ doći Laslo Tročanji ili neki novi kandidat. Zato Beograd budno prati šta će biti briselski rasplet posle prekjučerašnje odluke Odbora za pravne poslove EP da Tročanji nije podoban zbog potencijalnog sukoba interesa.

Prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović „odluke Odbora za pravna pitanja Evropskog parlamenta o odbijanju mađarskog kandidata Tročanjija i rumunskog kandidata za transport Rovane Plumb, za komesare u budućoj Evropskoj komisiji zbog sukoba interesa predstavljaju apsolutni presedan u dosadašnjoj praksi u Evropskoj uniji“.

- Iako ne bih želela da se dublje upuštam u analizu odluka, činjenica je da postoje nejasnoće u pogledu daljih koraka i procedura i da se očekuje reakcija predsednice EK Ursule fon der Lejen. Nesporno je da Mađarska i Rumunija ne gube pravo da imaju svoje komesare u budućoj EK, bez obzira na to da li će ostati pri nominovanim kandidatima ili predložiti nove. Očekujem da oba resora zadrže ove države, ali videćemo kako će se razvijati situacija - kaže Joksimović za „Novosti“.

- Dalja procedura biće sprovedena na osnovu konsultacija fon der Lejen sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, a na osnovu tumačenja poslovnika EP i političkih konsultacija između političkih grupacija u Evropskom parlamentu.

Joksimović navodi da Srbija kao zemlja kandidat, očekuje da novonastala situacija ni na koji način ne utiče na resor proširenja. Takođe, očekujem da oba resora zadrže ove države, ali videćemo kako će se razvijati situacija.

Izvor: Novosti