Film „Nana“ otvorio festival „Evropska saradnja: filmska priča“

26. septembar 2019. | Beograd

Film „Nana“ otvorio festival „Evropska saradnja: filmska priča“

Filmom „Nana“, autora Miladina Čolakovića, otvoren je sinoć četvrti po redu festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, koji je Ministarstvo za evropske integracije organizovalo povodom Dana evropske teritorijalne saradnje.

Festival je u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u Beogradu otvorila v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić koja je napomenula da je Ministarstvo za evropske integracije ovaj festival pokrenulo kako bi građanima skrenulo pažnju na rezultate programa prekogranične teritorijalne i transnacionalne saradnje, ali da je namera bila i to da da se ovim događajem ukaže da je uloga kulture i stvaralaštva u povezivanju zemalja i regiona, neprikosnovena.

„Stoga smo ove godine, u saradnji sa rumunskim kolegama, proširili naš festival i izvan Beograda. Pretpremijeru dva filma sa ovogodišnjeg festivala, Nane i Čaka Norisa protiv komunizma, imali smo u petak u Zrenjaninu, gde od nedavno imamo i kancelariju Programa prekogranične saradnje sa Rumunijom“, rekla je Tamara Delić.

Ona je istakla da će Ministarstvo za evropske integracije nastojati da od sledeće godine, osim Zrenjanina, u ovu filmsku priču uključi još neki od gradova iz naših pograničnih regiona.

Nakon projekcije filma „Nana“, publika je imala priliku da razgovara i sa autorom filma Miladinom Čolakovićem, koji je napomenuo da je njegov film prvo bio zamišljen kao privatan dokument.

„Prvi video zapis za ovaj film nastao je 2000. godine kada sam nabavio prvu digitalnu kameru i kada sam otišao kod svoje nane da napravim privatni zapis da mi ostane za uspomenu. Kada se kamera ugasila, posle sat vremena, koliko traje kaseta, video sam da njena priča zaslužuje film. Da je to naizgled jedna obična žena, ali da toliko toga značajnog ima da kaže i od tada sam uz njenu dozvolu i njeno ohrabrenje počeo da snimam taj film“, rekao je Miladin Čolaković, dodavši da je tema ovog filma svođenje životnog bilansa.

Čolaković je istakao da je bio prijatno iznenađen što je njegov film ušao u selekciju festivala „Evropska saradnja: filmska priča“, a na pitanje kako se porodica seća glavne protagonistkinje filma – pokojne nane, autor je duhovito rekao će je sutra „posetiti“ da joj ispriča o večerašnjem događaju.

Festival „Evropska saradnja: filmska priča“ tradicionalno je posvećen obeležavanju i promovisanju Dana evropske teritorijalne saradnje, koji je Evropska unija ustanovila 2013. godine. Obeležavanjem ovog dana Srbija se pridružuje dešavanjima koja se ovim povodom organizuju u više od 40 zemalja širom Evrope.