Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Helsinkiju

24. septembar 2019. | Helsinki

Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Helsinkiju

U Helsinkiju, glavnom gradu Finske, otvorena je sedamnaesta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija”, ovoga puta posvećena Beogradu i Helsinkiju, čije su autorke Marija Piroški i Tanja Mikola.

Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra za evropske integracije Tamara Delić istakla je važnost saradnje u oblasti kulture i stvaralaštva između Srbije i Finske u godini kada se obeležava 90 godina od uspostavljanja njihovih diplomatskih odnosa.

Pomoćnik ministra zahvalila je Finskoj zbog podrške procesu pristupanja Srbije EU. „Srbiji je značajno što je Finska temu proširenja zadržala na agendi predsedavanja i očekujemo da će do kraja godine biti otvorena dodatna pregovaračka poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna. Duboko verujem da je zalaganje Evropske unije za politiku integracije od izuzetnog značaja, naročito imajući u vidu činjenicu da je to jedna od njenih najuspešnijih politika“, istakla je ona.

Dve renomirane fotografkinje, po rečima Tamare Delić, verno su dočarale veze i sličnosti dveju zemalja.

Zahvalila je kolegama iz Ambasade Finske u Beogradu, Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju, kao i upravi „Evropske sale” na doprinosu u realizaciji izložbe u Helsinkiju.

Na otvaranju izložbe govorili su i državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Finske Johana Sumuvuori, predsedavajući Gradskog veća Helsinkija Otso Kivekas, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a prisutnima se obratila i jedna od autorki fotografija Tanja Mikola.

Johana Sumuvuori ocenila je da su bilateralni odnosi dveju zemalja dobri, da se kulturna saradnja razvija u pozitivnom smeru, kao i to da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

„Kultura ima veliku moć, ne možda koliko sama politika, ali tu snagu treba iskoristiti u dobre svrhe“, kazala je ona.

Otso Kivekas zahvalio je organizatorima što su doveli izložbu u Helsinki. On je ocenio da su se dve prestonice, prikazane na fotografijama, izgledom znatno promenile u protekle dve decenije, ali da ovakva izložba upravo služi tome da pokrene zajedničku budućnost povezivanja dva glavna grada.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić konstatovao je da je Helsinki lep kako na fotografijama, tako i u stvarnosti, a Tanji Mikoli zahvalio je na divnim prizorima Beograda. On je pozvao sve prisutne da posete glavni grad Srbije i još jednom zahvalio Finskoj na podršci Srbije na putu ka EU.

Tanja Mikola zahvalila je Ministarstvu za evropske integracije na prilici da učestvuje u projektu „Primenjena nostalgija“, istakavši svoju ljubav prema Beogradu.

„Meni se ispunio san. Presrećna sam što na jednom mestu, na zidovima ove galerije, gledam grad u kom sam dosad živela - Helsinki i grad u kome ću živeti odsad – Beograd“.

Fotografije, koje će posetioci moći da vide do 30. septembra u „Evropskoj sali“ u Helsinkiju, deo su projekta „Primenjena nostalgija“, odnosno serije zajedničkih izložbi fotografija poznatih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU.

Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd. S druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje.

Otvaranje istovetne izložbe u Srbiji planirano je za 13. novembar u Jugoslovenskoj kinoteci.