Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

24. septembar 2019. | Beograd

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Ministarstvo za evropske integracije poziva vas na trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“, koji će biti održan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, od 25. do 27. septembra, povodom Dana evropske teritorijalne saradnje. Filmovi će biti prikazivani u terminu od 20 časova i ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival će 25. septembra otvoriti domaći film „Nana“, reditelja Miladina Čolakovića, sa kojim je predviđen i razgovor nakon projekcije. Na repertoaru su takođe i rumunski film „Čak Noris protiv komunizma“, autorke Ilinke Kalugareanu (26. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Splav“, švedskog reditelja Markusa Lindina, rađen u koprodukciji Švedske, Danske, SAD, Nemačke (27. septembar).

Dan evropske saradnje manifestacija je kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope. Kroz programe prekogranične saradnje u periodu od 2004. do 2019. godine u Srbiji je finansirano više od 1000 projekata za koje je izdvojeno oko 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno – tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno – kulturi.