Odražana informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020

18. septembar 2019. | Bijelo Polje

Odražana informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020

Informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020 održana je danas u Bijelom Polju u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Crne Gore i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

Događaj je uvodnim obraćanjem otvorio Petar Smolović, predsednik opštine Bijelo Polje. Tom prilikom istakao je značaj sredstava dodeljenih kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora za opštinu Bijelo Polje, u cilju unapređenja društveno-ekonomskog razvoja pograničnog područja.

U nastavku, prisutnima se obratila Irena Bošković, šefica Grupe za programe sa zemljama koje nisu članice Evropske unije, iz Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore. Irena Bošković naglasila je važnost saradnje Srbije i Crne Gore kroz ovaj Program, koja je započeta 2008. godine, a do sada je ugovoreno 43 projekta iz različitih društveno-ekonomskih oblasti. Trenutno se sprovodi 9 projekata ukupne vrednosti oko 2,2 miliona evra.

Drugim pozivom opredeljen je iznos od 3,24 miliona evra. Poziv je raspisan 12. septembra tekuće godine, a rok za dostavljanje predloga projekata je 27. decembar 2019. godine. "Verujem da ste uspostavili partnerstva, a ukoliko niste, održaćemo Forum za podsticanje projektnih partnerstava u Priboju 2. oktobra 2019. godine" naglasila je Irena Bošković.

Nakon uvodnih obraćanja, Jelena Šarčević, predstavnik tela za ugovaranje i finasiranje projekata iz sredstava Evropske unije, iz Ministarstvo finansija Republike Srbije, predstavila je prisutnima uputstva za podnošenje predloga projekata.

Događaju je prisustvovalo više od 60 predstavnika  različitih institucija, koji su tom prilikom imali mogućnost da se detaljnije informišu o Pozivu, a Zajednički tehnički sekretarijat predstavio je i aplikacioni formular.