J. Joksimović: Pravična raspodela – ključ socijalne politike EU i Srbije

17. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Pravična raspodela – ključ socijalne politike EU i Srbije

Srbija bi do kraja ove godine mogla da otvori Poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, a koje je spremno za otvaranje, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da se intenzivno radi i na Poglavlju 19, koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja.

Joksimović je na konferenciji „Da niko ne bude zaboravljen u procesu evropskih integracija“ izrazila nadu da bi Poglavlje 2 moglo biti otvoreno do kraja godine i istakla da bi Srbija nakon toga dublje ušla u reforme u ovoj oblasti.

Kada je reč o Poglavlju 19, navela je da je u finalnoj fazi izrada Akcionog plana za usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim u oblasti socijalne politike i da su u rad uključeni Ministarstvo rada i svi ostali partneri u oblasti socijalne politike.

Joksimović je ocenila i da postoji snažna kulturno-socijalna sličnost između onoga što su ciljevi „socijalne i solidarne EU“ i politike Vlade Srbije, kao i građana Srbije.
„Nije uvek sve stvar novca, nego i pravične raspodele, a naš cilj je da najskrajnutije grupe i oni koji su najdalje od izvora razvoja i napretka, budu prvi korisnici socijalne politike“, rekla je Joksimović na konferenciji održanoj u okviru Inicijative za socijalnu dimenziju evropskih integracija (ISD) Zapadnog Balkana.

Istakla je da je socijalna politika ključna i noseća komponenta evropskih integracija i dodala da je EU smanjenje siromaštva označila kao svoju strategiju za održiv i pametan razvoj što se, primetila je Joksimović, podudara sa ciljevima održivog razvoja u Agendi 2030 Ujedinjenih nacija.

Navela je da Srbija već dugo koristi pretstupne IPA fondove i da na godišnjem nivou u proseku raspolaže sa oko 200 miliona evra.
„Uradili smo dobar posao, ne samo zbog kvaliteta projekata u raznim oblastima, od infrastrukture i reforme javne uprave do socijalne politike, već zato što smo pokazali ozbiljnost i da se u ovoj fazi pripremamo za ono što će uslediti nakon pristupanja u EU, a to je dostupnost strukturnim fondovima EU“, navela je Joksimović i dodala da će Srbija postati aktivan deo kohezione politike EU nakon što postane njena članica.
„Projekcija je, da bi sa našim BDP-om u trenutku stupanja u članstvo, godišnje imali oko milijardu evra za različite projekte ekonomskog i društvenog razvoja“, naglasila je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbiji je od 2014. do 2020. godine kroz IPA fondove bilo na raspolaganju milijardu i po evra, od čega je, kaže Joksimović, za programe socijalne zaštite izdvojeno 125 miliona evra.
Tim sredstvima su, dodala je, finansirani različiti projekti, od prekvalifikacija, celoživotnog učenja do različitih programa jačanja mehanizama socijalne zaštite.
„Verujem da će na evropsku socijalnu politiku biti usmerena značajna komponenta i kada se, pošto se konstituiše nova Evropska komisija, budu vodili pregovori o koncipiranju IPA 3 fondova za period od 2021. do 2027.godine'', kazala je Joksimović.

Izvor: Tanjug