J. Joksimović i Pluh: Holandija zainteresovana da podrži reforme i napredak Srbije na evropskom putu

17. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Pluh: Holandija zainteresovana da podrži  reforme i napredak Srbije na evropskom putu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Holandije Hilesom Beshorom Pluhom o evropskim integracijama Srbije, saradnji dve države u nastavku našeg procesa pristupanja, rezultatima reformi, situaciji u EU i regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović naglasila je da su evropske integracije strateški spoljnopolitički prioritet naše države, da je Srbija opredeljena da sprovodi reforme koje su, kako je rekla, neodvojivi deo procesa pristupanja i u funkciji su sveopšteg napretka i razvoja države. Istakla je i da je i nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja potvrdilo proevropsko raspoloženje građana, jer članstvo u EU podržava njih 53 procenta, a 68 procenata reforme koje se u okviru procesa evropskih integracija sprovode. Podvukla je da je nama dobro poznat holandski strog, ali fer pristup napredovanja država kandidata u pristupnom procesu i da Srbija nikada nije tražila ustupke, već samo poštovanje jasnih kriterijuma.

Ministar je precizirala da se posebna pažnja posvećuje reformama u svim oblastima i posebno onim iz segmenta vladavine prava i ekonomije. Obavestila je ambasadora da Srbija očekuje da do kraja godine i tokom predsedavanja Finske Savetom EU, otvori neka od tehnički spremnih poglavlja. Za sada ih ima 4, a posvećeno se radi i na pripremi novih, što znači i da će broj tehnički pripremljenih poglavlja do kraja godine biti veći.

Ambasador Hiles Beshor Pluh rekao je da će mu proces pristupanja Srbije biti prioritet tokom mandata u našoj državi. On je potvrdio da će Holandija nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije – koji se bazira na stogom i pravičnom kriterijumu koji podrazumeva ispunjavanje zadatih normi i individualni napredak svake države kandidata. Beshor Pluh ocenio je da su rezultati reformi vidljivi – što je dobro za dalji evropski put Srbije, i da bi one trebalo da se intenziviraju – pre svega u oblasti vladavine prava. On je konstatovao i da se Srbija dokazala kao važan partner EU.

Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima bilateralne pomoći Holandije Srbiji u procesu evropskih integracija, a naročito u kontekstu poboljšanja komunikacione strategije različitih aspekata procesa pregovora koje građani konkretno osećaju. Oni su konstatovali da su bilateralni odnosi dveju država na visokom nivou, da ima prostora za njihovo intenziviranje, kako kroz privrednu saradnju - Holandija je jedan od najznačajnijih investitora u srpsku privredu, tako i kroz međusobne posete na visokom nivou.

Jadranka Joksimović je poželela ambasadoru dobrodošlicu i uspešan mandat u Srbiji.

Izvor: Tanjug