J. Joksimović: Ne kasnimo sa upućivanjem poziva OEBS-u

12. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Ne kasnimo sa upućivanjem poziva OEBS-u

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se ne kasni sa upućivanjem pisma OEBS-u za praćenje izbora i da Srbija radi na ispunjavanju preporuka koje su joj date, a u cilju da se dodatno unapredi izborni ambijent.

„Izbori neće biti pre proleća, što znači da još nije kasno za upućivanje zvaničnog pisma”, rekla je Joksimović odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Vladi Srbije.

Kako je dodala, Vlada Srbije na tim pitanjima radi sa OEBS-om u kontinuitetu već godinama, i čitav niz koraka je preduzet od 2017. godine, a tiču se saradnje i preporuka koje je Kancelarija za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) dala kao sugestije.

„Mi nismo sproveli sve preporuke i sada je akcenat na sprovođenju i ostalih preporuka kojima bi se dodatno unapredio izborni ambijent i uslovi na osnovu izbornog zakona koji je svojevremeno bio vrlo hvaljen od Evropske komisije”, rekla je ona.

Takođe je dodala da je, formiranjem međuresorne radne grupe, Vlada ono što sprovodi i dodatno formalizovala i dala veći značaj tom pitanju ali i obavezu da ćemo u ovaj izborni proces ući sa još boljim izbornim uslovima.

„Srbija je prednjačeća zemlja ili favorit za članstvo u EU i jedna od prvih lekcija koje morate savladati su fer i pošteni izbori”, istakla je ministar.

Ona je istakla da uslovi za to postoje, ali da mogu da budu i bolji, odnosno da se poradi na stvarima koje se tiču spiskova i svega što je dodatno urađeno, elektronskih baza podataka…

„Oko svega toga dijalog se vodi, a dobićete i informaciju da li smo i zvanično uputili pismo OEBS-u”, rekla je Joksimović novinarima.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da je OEBS uvek pratio izbore u Srbiji i da će poziv biti upućen onda kada to bude bilo potrebno.

„Nisam članica te radne grupe, ali svakako neće proći ništa a da se izbori sprovedu bez praćenja OEBS-a koji će biti na vreme pozvani i neće biti kasno da se to učini”, rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je u interesu Srbije da u izbornom procesu sve prođe u najboljem redu, na najpregledniji način i u skladu sa zakonom.

Izvor: Tanjug