J. Joksimović i Morgado: Unapređenje koordinacije Evropske investicione banke i Ministarstva za evropske integracije

12. septembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Morgado: Unapređenje koordinacije Evropske investicione banke i Ministarstva za evropske integracije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Sektora Evropske investicione banke (EIB) za Italiju, Maltu, Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan Migel Morgado analizirali su dosadašnju i razgovarali o modelima buduće saradnje Srbije i te finansijske institucije, sa posebnim aspektom na infrastrukturne i projekte iz sfere saobraćaja, energetike, životne sredine, digitalizacije i drugih oblasti značajnih za održivi razvoj i 6 vodećih inicijativa predstavljenih u kredibilnoj strategiji Evropske komisije za proširenje iz 2018. godine.

Jadranka Joksimović, koja je i nacionalni koordinator za pretpristupna sredstva i razvojnu pomoć, ukazala je na značaj usklađivanja sredstava regionalnih infrastrukturnih projekata i mogućnost da ih EIB sufinansira ili finansijski podrži.

Ministar je, u tom smislu, posebno istakla značaj projekta auto-puta Niš – Merdare, postrojenja za preradu čvrstog otpada u Novom Sadu i energetsku efikasnost u Beogradu. Akcentovala je i važnost bespovratnih sredstava koja se obezbeđuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan i važnost koordinacije sa drugim izvorima finansiranja.

Direktor Sektora Evropske investicione banke za Italiju, Maltu, Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan Migel Morgado rekao je da je zadovoljan nivoom i kvalitetom saradnje EIB i Srbije. Naglašava da je naša država pouzdan partner, koji efikasnim korišćenjem opredeljenih sredstava može da posluži kao dobar primer drugima. Joksimović i Morgado su se složili da će saradnja EIB i Ministarstva za evropske integracije i u budućem vremenu biti još bolje koordinisana i da će biti na konkretnu korist razvoja Srbije.

Izvor: Tanjug