Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i Mekalister: Podrška evropskoj budućnosti Srbije

26. avgust 2019. | Beograd

J. Joksimović i Mekalister: Podrška evropskoj budućnosti Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsednikom Odbora EP za spoljne poslove (AFET) Dejvidom Mekalisterom o nastavku procesa EI, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u EU i regionu i drugim važnim temama.

Ministar je najpre zahvalila Mekalisteru na doprinosu i angažovanju, ali i pomoći, podršci, konstruktivnim predlozima i sugestijama koje on lično pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU. Ponovila je sagovorniku da se jasno proevropsko opredeljenje naše države potvrđuje, između ostalog, i sprovođenjem reformi ali i velikom posvećenošću celokupnom procesu pristupanja. Ona je to ilustrovala i podacima iz nedavno sprovedenog istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da 53 procenta anketiranih podržava članstvo Srbije u EU, a 68 reformski proces.

Jadranka Joksimović podsetila je da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena. Navela je da Srbija ima 4 poglavlja koja su tehnički pripremljena: 2 – sloboda kretanja radnika, 4 – sloboda kretanja kapitala, 14 – transport i 21 – transevropske mreže, kao i da se radi na pripremi novih. Ona očekuje da naša država do kraja godine, a tokom predsedavanja Finske Savetom EU, otvori neka od poglavlja koja budu tehnički spremna. Tako će se, veruje ministar, na najbolji način potvrditi i kredibilitet politike proširenja koja bi – kako je istakla, i dalje trebalo da bude među prioritetima institucija EU.

Ministar za evropske integracije ukazala je da je Srbija okrenuta regionalnoj saradnji i da insistira na afirmaciji vrednosti koje su u funkciji mira, razvoja i napretka. Istovremeno, kada je o Kosovu i Metohiji reč, ukazala je da je Beograd spreman za nastavak razgovora čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije, kojom su urušeni dijalog i naša namera da se za KiM uspostavi održivo rešenje.

Izvestilac EP za Srbiju i predsedavajući AFET-a Dejvid Mekalister preneo je pozitivnu percepciju i ugled koji Srbija ima kao važan faktor stabilnosti zbog napora koji se ulažu zarad stabilnosti regiona. Naglasio je da su pozitivni efekti reformi vidljivi, da bi one trebalo da budu intenzivirane – posebno u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, i da je evidentno da se dosta toga, od poslednjeg Izveštaja o napretku, preduzelo. Izvestilac je ocenio da je Srbija konstruktivan partner EU, da je pokazala da joj je mesto u EU i rekao da će nastaviti da podržava evropske integracije naše države. Mekalister očekuje i da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja do kraja tekuće godine.

Jadranka Joksimović čestitala je Mekalisteru na ponovnom izboru za predsedavajućeg AFET-a, naglasivši koliko je ličnim angažmanom i zavidnom političkom reputacijom doprineo afirmaciji Srbije kao države kandidata na objektivan i prevashodno konstruktivan način.

Izvor: Tanjug