J. Joksimović: Srbija spremna da podeli svoja iskustva iz procesa evropskih integracija

12. jul 2019. | Batumi

J. Joksimović: Srbija spremna da podeli svoja iskustva iz procesa evropskih integracija

Gruzija je Srbiju prepoznala kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u EU od kojeg želi da nauči i dobije više informacija i tehničkog saznanja, kao i opšte konsultacije u vezi sa procesom evropskih integracija, istakla je danas u Batumiju ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministar Joksimović, koja se nalazi u višednevnoj poseti Gruziji, gde se sastala sa brojnim zvaničnicima, među kojima i predsednicom te zemlje, potpisala je danas sa šefom gruzijske diplomatije Davidom Zalkalianijem Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.
„Gruzija je zemlja koja ima evropske aspiracije, a nalazi se kao i Srbija u specifičnom geopolitičkom prostoru gde se sudaraju interesi velikih sila. Gruzija teži svom putu stabilizacije i modernizacije kroz proces evropskih integracija. Čini mi se da pokušava uz reforme, demokratizaciju i uopšte jedan opšti napredak društva, da postane deo EU, jer na kraju interes građana je ono što je najvažnije za svaku odgovornu vladu“, rekla je ona.

Ukazala je da Gruzija ceni naše stručnjake i administraciju, koji su vredno radili na pripremi procesa evropske integracije, koji se i dalje odvija i koji će se odvijati narednih godina.

Memorandumom, prema njenim rečima, potvrđeni su dodatno dobri politički i ekonomski odnosi dve zemlje.

Joksimović je istakla da će Srbija pomoći svima koji žele evropsku budućnost i koji žele da nauče od Srbije nešto u ovom procesu.
„Ministar Zalkaliani je potvrdio i potpunu privrženost standardima međunarodnog prava i poštovanja teritorijalnog integriteta. Gruzija je principijelan partner Srbije, koja u svakom pogledu širi koaliciju prijateljstva na međunarodnom nivou“, objasnila je.

Zalkaliani je izrazio zadovoljstvo potpisanim Memorandumom i rekao da on predstavlja okvir za razvoj saradnje sa Srbijom u evropskim integracijama.

„Želimo puno uspeha srpskim kolegama u ovom važnom procesu evropske integracije. I naša želja je da idemo ka EU. Lider smo po tom pitanju u istočnoj Evropi“, kazao je on.

Zalkaliani je rekao da njegova zemlja želi da uči od Srbije, te izrazio uverenje da će ta saradnja biti od obostrane koristi.

Izvor: Tanjug