Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Bukureštu

06. jun 2019. | Bukurešt

Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Bukureštu

U Bukureštu, glavnom gradu Rumunije, otvorena je šesnaesta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija Srbija – Rumunija“, čiji su autori Mitar Mitrović i Petruc Kalinesku.

Otvarajući izložbu, pomoćnik ministra za evropske integracije Tamara Delić istakla je važnost saradnje u oblasti kulture i stvaralaštva između susednih zemalja u godini kada se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rumunije.

Pomoćnik ministra zahvalila je Rumuniji zbog kontinuirane i principijelne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i zbog snažne podrške procesu pristupanja Srbije EU.
„Srbiji je značajno što je Rumunija temu proširenja zadržala visoko na agendi predsedavanja i očekujemo da će do kraja juna biti održana Međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila dodatna pregovaračka poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna“.

Dva renomirana fotografa, po rečima Tamare Delić, verno su dočarali veze i sličnosti dvaju zemalja. Cilj samog projekta Primenjena nostalgija jeste upravo dočaravanje atmosfere odabranih gradova, ne da bi zanemarili razlike između njih, već da bi time ukazali na primenjivost načela EU – „Ujedinjeni u različitosti“.

Zahvalila je i kolegama iz rumunskog Ministarstva spoljnih poslova, Muzeju rumunskog seljaka, kao i Ambasadi Republike Srbije u Rumuniji na doprinosu u realizaciji izložbe u Bukureštu.

Na otvaranju izložbe govorili su i državni podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Rumunije Kostin-Radu Kancar, direktor Muzeja rumunskog seljaka Virgil Štefan Niculesku i jedan od autora fotografija Petruc Kalinesku.

Fotografije, koje će posetioci moći da vide u Galeriji Muzeja rumunskog seljaka u Bukureštu, do 16. juna, deo su projekta „Primenjena nostalgija“, odnosno serije zajedničkih izložbi fotografija poznatih umetnika iz Srbije i zemlje predsedavajuće EU. Ideja projekta je da autor iz Srbije poseti glavni grad zemlje predsedavajuće EU i tokom boravka u tom gradu fotografiše mesta, događaje, scene i ljude koji ga podsećaju na Beograd.
S druge strane, autor iz zemlje predsedavajuće EU boravi u Beogradu i fotografiše ono što prepoznaje kao svoje.

Otvaranje istovetne izložbe u Srbiji planirano je za 20. jun u Jugoslovenskoj kinoteci.