J. Joksimović sa ambasadorima država EU i šefom Delegacije o Izveštaju Evropske komisije

06. jun 2019. | Beograd

J. Joksimović sa ambasadorima država EU i šefom Delegacije o Izveštaju Evropske komisije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorima država članica EU i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem o poslednjem Izveštaju Evropske komisije i očekivanjima od nastavka procesa pregovora.

Ministar je, ispred Vlade Republike Srbije, ponovila ocene o Izveštaju EK o napretku - ukupno se konstatuje napredak u pristupanju, iako smatramo je urađeno više nego što je obuhvaćeno Izveštajem.

Posebno je naglasila, što do sada nije dovoljno naglašeno, da je u najvećem broju poglavlja konstatovan napredak.

Ona je ukazala da je vrlo važno što smo čuli stavove ambasadora država EU – sastanak je organizovan u formatu šef Delegacije EU i diplomatski predstavnici članica, što predstavlja jasan signal da je Srbija apsolutno otvorena i spremna za konstruktivnu debatu i razmenu mišljenja, što potvrđuje ozbiljnost naše zemlje kao kandidata.

Fabrici i ambasadori članica EU zahvalili su Jadranki Joksimović na otvorenom i konstruktivnom razgovoru, a ministar njima na spremnosti da čuju naše mišljenje i argumente koje smo izneli.

Joksimović je zaključila da svakako očekujemo da do kraja predsedavanja Rumunije Savetom EU otvorimo neka od poglavlja za koja smo spremni.


Izvor: Tanjug