Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović u Sofiji: Srbija i Bugarska - fondovi EU za regionalni razvoj

16. maj 2019. | Sofija

J. Joksimović u Sofiji: Srbija i Bugarska - fondovi EU za regionalni razvoj

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je danas u Sofiji ugovore za projekte prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i istakla da je regionalni razvoj Srbije, pored uvođenja obaveznih standarda i napretka društva, jedna od glavnih tema evropskih integracija.

Joksimović se u Sofiji sastala sa ministarkom za regionalni razvoj i javne radove Bugarske Petjom Avramovom i uručila ugovore za Drugi poziv programa INTERREG - IPA u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske 2014 – 2020.

Ukupna vrednost Programa s nacionalnim sufinansiranjem iznosi 34,1 milion evra, od čega je 28,9 miliona evra iz Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA II), a tim sredstvima će biti finansirani zajednički projekti srpskih i bugarskih partnera koji jačaju ekonomsku saradnju u pograničnom programskom području kroz održivo korišćenje prirodnih i kulturnih dobara.

Srbiji će se projekti, čije su prioritetne oblasti saradnje održivi turizam, mladi i zaštita životne sredine, sprovoditi u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci i Lebanu.

Joksimović je rekla da su predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jučerašnjem razgovoru potvrdili međusobnu opredeljenost za jačanje svih vrsta saradnje dve zemlje, a da ona i bugarska ministarka danas pokazuju kako Srbija i Bugarska, na korist građana, sarađuju i u korišćenju fondova EU

Ministar je rekla da Srbija ima sedam prekograničnih projekata sa sedam susednih država u regionu, ali da je činjenica da je program sa Bugarskom jedan od najboljih, sa najviše realizovanih projekata.
„Nadam se da je i današnji događaj potvrda da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i u narednoj perspektivi, od 2021. do 2027, koju ćemo nastojati da zajednički prioritizujemo i da nađemo strateški važne projekte za naše dve zemlje i za, pre svega, manje razvijena područja“, rekla je Joksimović.

Ona je navela da su dva ministarstva u intenzivnoj komunikaciji kako bi pronašli projekte koji su strateški važni za obe države i građane, te istakla da veruje da će i projekti za koje su danas uručeni ugovori, a za koje se pokazalo da su najuspešniji u velikoj konkurenciji, doneti konkretnu korist za okruge u Srbiji i Bugarskoj i za građane.

Ministar je rekla da je Srbija veoma zainteresovana da koristi iskustva Bugarske, koja je, i pored problema u početku, naučila da koristi fondove EU i danas je zemlja koja to, kao članica, možda i najbolje čini.
„Mi smo veoma zainteresovani da naučimo i iz grešaka i iz onoga što je dobro u međuvremenu urađeno i da se pripremimo u punoj meri za članstvo Srbije u EU, koje je naš cilj i koje, iako ne govorimo o godinama, očekujemo u perspektivi“, rekla je Joksimović i dodala da Srbija pre svega treba da bude spremna za ravnomeran regionalni razvoj kroz korišćenje EU fondova.

Ona je istakla da svi koji su dobili projekte imaju pouzdanog partnera u Ministarstvu za evropske integracije, te dodala da veruje da će ti projekti podstaći i druge da učestvuju u programu saradnje.

Joksimović je objasnila da je u Srbiji uspostavljena mreža od 16 regionalnih razvojnih agencija, koje će u narednom periodu preuzeti ulogu pomoći lokalnim samoupravama i zainteresovanima kako bi pripremile dobre projekte koji će biti konkurentni i koji će moći da povuku sredstva.

Istakla je i da bi bilo dobro da se predstavnici opština iz dve države upoznaju i ostanu u kontaktu, kako bi sarađivali i imali veće šanse da privuku sredstva iz evropskih fondova zahvaljujući dobrim projektima.

Joksimović je istakla da Bugarska pokazuje da iskreno podržava evropski put Srbije, ali i da Srbija pokazuje odgovornost i ozbiljnost.
„Pokazujemo da smo ozbiljan kandidat za članstvo i da je naša posvećenost evropskom putu jasna, bez obzira na političke probleme koji postoje u EU i na našem putu. Regionalni razvoj i regionalna agenda Srbije su glavna tema evropskih integracija, pored uvođenja obaveznih standarda i napretka društva i na tome kao društvo moramo da radimo“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da veruje da će Srbija u Bugarskoj imati dobrog suseda, kao i obrnuto, te da će međuljudski i bilateralni odnosi biti unapređeni, kako bi se što više uradilo za građane i dve države.

Joksimović je pozvala ministarku za regionalni razvoj i javne radove Bugarske Petju Avramovu u posetu Srbiji, gde bi, kaže, mogle zajedno da obiđu neke od dobrih projekata sa obe strane.

Srbiji će se projekti, čije su prioritetne oblasti saradnje održivi turizam, mladi i zaštita životne sredine, sprovoditi u Nišu, Leskovcu, Soko Banji, Merošini, Trgovištu, Boljevcu, Negotinu, Beloj Palanci i Lebanu.

Ministar je korisnicima iz Srbije poželela uspeh u realizaciji projekta i poručila da će biti sproveden striktan monitoring u korišćenju sredstava za implementaciju projekata.

Izvor: Tanjug