J. Joksimović: EU fondovi za projekte pametnog i održivog razvoja

04. mart 2019. | Novi Sad

J. Joksimović: EU fondovi za projekte pametnog i održivog razvoja

Projekat energetske efikasnosti, koji srednja tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu realizuje u okviru evropskog IPA projekta Srbija - Hrvatska je dobar primer kako bi trebalo da se koriste evropski fondovi, a iz kojih Srbija u proseku, godišnje, dobija 200 miliona evra bespovratnih sredstava. To je zaključak današnje posete ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i direktora Regionalne razvojne agencije „Bačka” Aleksandra Sofića ovoj školi.

„Osnovni resurs, a to su mladi prepoznat je u ovom projektu. Učenici u ovoj školi imaju stolarsku radionicu, gde će od opiljaka proizvoditi pelet, umesto da to završi kao otpad. Pelet će se dalje koristiti za dogrevanje i zagrevanje, bez emitovanja ugljen - dioksida, a za rezultat će dobiti niže račune i uspostaviti novu praksu u smislu energetske efikasnosti. To je suština evropskih integracija, stvaranje novih navika i uspostavljanje nove prakse“, rekla je ministar Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da je od ključne važnosti da Srbija koristi bespovratna sredstva iz EU fondova, koji su joj omogućeni kao zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.
„Srbija dobija u proseku, godišnje, oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava iz EU. Vlada Srbije razvija projekte, u saradnji sa lokalnim samoupravama, nevladinim organizacijama i drugim subjektima, najčešće u oblasti saobraćaja, infrastrukture, lokalnog ekonomskog razvoja, što je i podsticaj za razvoj malih i srednjih preduzeća“, rekla je Joksimović.

Ministar je istakla i da je regionalni razvoj polazni osnov svakog razvoja i da u Srbiji postoji 16 Regionalnih razvojnih agencija.

Ona je podsetila i da Srbija u okviru IPA programa ostvaruje saradnju sa sedam susednih država - Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom, Mađarskom i Severnom Makedonijom.
Primer Srednje tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ je najbolja potvrda i dokaz da, ako imamo dobre projekte, koliko možemo da obezbedimo novca iz EU fondova, a ne opterećujući budžete lokalnih samouprava.

„U Novi Sad je poslednjih šest, sedam godina ušlo od strane EU fondova preko 45.600.000 evra, od toga 30 miliona za Žeželjev most, preko 11 miliona za podršku stambene izgradnje. Neka ovo bude samo prva škola sa ovakvim projektom, a da i druge slede ovakav primer, jer želimo da imamo još više upisane dece, moderne učionice, razvoj dualnog obrazovanja“, rekao je Vučević.

Ukupna vrednost IPA projekta Srbija-Hrvatska, u okviru kojeg je u toku realizacija energetske efikasnosti u školi „Mileva Marić Ajnštajn“, iznosi milion i 395 hiljada evra. Ravnopravno su učestvovale Hrvatska i Srbija.

„Regionalna razvojna agencija „Bačka“ i tehnička škola povukle su 55 odsto sredstava, odnosno preko 90 miliona dinara, a ostatak kolege iz Hrvatske, koji su nam partneri u ovom projektu. Projekat je počeo 15. jula 2017. i trajaće do 14. januara 2020. godine“, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije „Bačka“ Aleksandar Sofić.

Direktor škole „Mileva Marić Ajnštajn“ Stanko Matić kaže da je u okviru projekta urađena kompletna fasada škole, zamenjeno 400 prozora, zamenjena je kompletna stolarija.

Direktor Razvojne agencije „Bačka“ najavio je da će biti urađeni elaborati energetske efikasnosti za još 11 škola u 11 opština u kojima deluje ova agencija.

Izvor: Tanjug