J. Joksimović i Koberidze: Srbija će iskustva iz procesa evropskih integracija podeliti sa Gruzijom

27. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Koberidze: Srbija će iskustva iz procesa evropskih integracija podeliti sa Gruzijom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa načelnikom Političkog sektora Ministarstva inostranih poslova Gruzije Iliom Koberidzeom o očekivanjima Srbije u procesu evropskih integracija, reformama, odnosima dveju država, situaciji u regionu i drugim važnim temama.

Ministar je informisala sagovornika sa aktivnostima naše države u procesu evropskih integracija. Precizirala je da je Srbija, do sada, otvorila 16 poglavlja - od kojih su dva privremeno zatvorena i da očekujemo da tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU otvorimo još neka za koja smo tehnički spremni. Ukazala je da je smo posvećeni reformama, koje su u funkciji modernizacije, napretka i razvoja države. Joksimovićeva je, u tom kontekstu, naglasila da se posebna pažnja u reformskom procesu poklanja poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Ministar za evropske  integracije zahvalila je Gruziji na principijelnoj podršci koju iskazuje po pitanju teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije. Precizirala je da je Srbija opredeljena za dijalog - kao modela pronalaženja održivog rešenja za KiM, i da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen kada se ukinu takse na proizvode iz centralne Srbije.

Načelnik Političkog sektora Ministarstva inostranih poslova Gruzije Ilia Koberidze istakao je da su za državu iz koje dolazi iskustva Srbija u procesu evropskih integracija dragocena i zahvalio na spremnosti Srbije da ih podeli. Pohvalio je  uspehe i rezultate reformi koje smo ostvarili u dosadašnjem procesu evrointegracija. Objasnio je da građani Gruzije očekuju kredibilan nastavak politike Istočnog partnerstva EU.

Koberidze je ministru Jadranki Joksimović uručio zvaničan poziv Ministra inostranih poslova Gruzije da poseti tu državu. Sagovornici su se dogovorili da se u budućnosti radi na pripremi Memoranduma o razumevanju u oblasti prenosa iskustava iz evropskih integracija.   

Jadranka Joksimović posebno je pozdravila predstojeće otvaranje ambasade Gruzije u Srbiji čime će se - kako je istakla, dodatno ojačati saradnje dve države.

Izvor: Tanjug