J. Joksimović i delegacija Parlamenta Slovačke: Puna podrška evropskom putu Srbije

27. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović i delegacija Parlamenta Slovačke: Puna podrška evropskom putu Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa članovima Odbora Skupštine Slovačke za evropska pitanja o evropskim integracijama Srbije, nastavku saradnje dve države u tom procesu, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama.

Jadranka Joksimović, zahvalila je na permanentnoj i značajnoj pomoći koju Slovačka pruža Srbiji u procesu pristupanja. Rekla je da članstvo u EU naš spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje i da ćemo kao i do sada, maksimalno posvećeni sprovođenju reformi, nastaviti sa procesom pristupanja.

U tom smislu, ministar je istakla da je Srbija tehnički spremna za otvaranje nekoliko poglavlja i da očekujemo da tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU neka od njih budu i otvorena. Time bi se, prema njenim rečima, potvrdio kredibilitet proširenja.

Ministar za evropske integracije, takođe je zahvalila na principijelnom i doslednom stavu Slovačke da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Obavestila je članove Odbora sa potrebnom Srbije da se za KiM pronađe održivo rešenje, kao i da će dijalog biti nastavljen kada bude ukinuta odluka o uvođenju taksi na robu iz Centralne Srbije. Joksimović je ponovila da se Srbija zalaže za saradnju u regionu - ona je preduslov napretka, stabilnosti i razvoja, i da bi i ostali trebalo da slede te principe.

Parlamentarci Slovačke potvrdili su da je Srbija ključna regionalni i značaj strateški partner EU i da bi  evropske integracije Srbije trebalo ubrzati. Ocenili su da reforme koje se sprovode daju efekta, veruju da će biti intenzivnije, da je Srbija pokazala konstruktivan odnos u dijalogu sa Prištinom i da se Beograd potvrdio kao konstruktivan partner EU. Naglasili su da Bratislava podržava evropske integraciju regiona, što je kako su naveli, jedan od prioriteta njene spoljne politike. Slovački parlamentarci su još jednom istakli snažnu podršku Srbiji i preneli da i u budućnosti možemo da računamo na njihov principijelan stav.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na viskom nivou i da postoji obostrana želja za njihovim jačanjem.

Izvor: Tanjug