J. Joksimović: Mađarska, glasno i konkretno uz Srbiju na evropskom putu

26. februar 2019. | Budimpešta

J. Joksimović: Mađarska, glasno i konkretno uz Srbiju na evropskom putu

Politika proširenja ne bi trebalo da bude usporena ili zaustavljena zbog evropskih izazova i dilema poput Bregzita, migracija, izbora za Evropski parlament koji slede, izjavila je danas u Budimpešti ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i zahvalila Mađarskoj koja dosledno i uporno promoviše tu politiku.

Ministar je, koja je prisustvovala godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Mađarskoj - prisustvovalo je 145 ambasadora te države, rekla da Srbija očekuje da politika proširenja, iako nije popularna, i nakon evropskih izbora mora da bude zasnovana na platformi zajedničke odgovornosti i EU i zemalja kandidata.
„U suprotnom se postavlja pitanje ako je reformski proces najvažniji, a neće nas dovesti do članstva, pa zašto smo u procesu evropskih integracija? Mi možemo reforme da sprovodimo i bez procesa evropskih integracija, ali za nas je krajnji cilj punopravno članstvo”, podvukla je Joksimović.

Zbog toga, kaže ona, treba doneti novu „platformu odgovornosti“ i EU - da zemlje napreduju onako kako sprovode reforme i približavaju se tom cilju, i odgovornost kandidata - da ubrzaju reforme i da nastave da rade, kao što, navodi, Srbija radi na stabilnosti i mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ne samo sa susedima, već i na nivou Evrope.
„Mi smo optimistični, mi smo samouverena zemlja i narod koji zna da je puno urađeno na reformskom procesu, pomirenju i drugim stvarima koji su bili izazovi na putu”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da bi za EU bilo poražavajuće da za sedam godina, 2025. godine, i dalje ne bude u stanju da prima članice.
„Ja sam i juče rekla, mi ne očekujemo da sada postanemo članica, govorimo o 2025. godini, to je punih sedam godina. Mi verujemo da će EU, posebno posle izbora za EP, osnažiti i da će 2025. godine, ako svi uradimo svoj deo posla, biti još uvek otvorena mogućnost i opcija“, rekla je Joksimović.

Kada je o situaciji na KiM reč, ministar je rekla da je zastoj u dijalogu prouzrokovan neodgovornim ponašanjem Prištine, koja nije ispunila ništa na šta se obavezala, već je uvela i takse na robu iz Centralne Srbije i BiH i time onemogućila dalje pregovore.
„Čujemo poruke koje ne vode ka nekom mirnom, dobrom, konstruktivnom dijalogu bez obzira koliko je teško za obe strane, za nas je to vrlo teško i politički nepopularno pitanje, ali je Srbija i Beograd pokazala veliku odgovornost u tom procesu“, rekla je Joksimović.  
Ona je dodala da Mađarska, bez obzira što je priznala nezavisno Kosovo,  pokazuje fleksibilan pristup i razumevanje za poziciju Srbije. 

Joksimović kaže i da se u ovom trenutku zbog takvih okolnosti ne nazire nastavak dijaloga i rešenje iako Beograd poštuje sve što je potpisano. 
„Za nas to nisu bili parčići papira i žvrljotine na papiru, već nešto na šta smo stavili svoj potpis, ali za drugu stranu to ne važi, izvrgavaju ruglu dogovor koji je posredovan i podržan od strane visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost”, rekla je Joksimović. 

Ona navodi da neke poruke koje Srbija dobija iz Evrope ovih dana nisu baš najbolje i ohrabrujuće, ali da Srbija ostaje posvećena pre svega zbog interesa građana i mira i stabilnosti.

Dodaje da se Srbija trudila da rešava probleme dijalogom i kreativnom diplomatijom, ali da izgleda nisu svi sposobni za takvu vrstu pristupa.

Joksimović je zahvalila Mađarskoj što nedvosmisleno prednjači kao zemlja koja promoviše politiku proširenja, i dodala da danas nema mnogo glasova u Evropi koji se čuju u smislu pozitivne orijentacije prema evropskim integracijama, ne samo Srbije, nego proširenja uopšte.
„Zato nama takav gest i glasna pozicija Mađarske mnogo znači, i mi i u budućnosti računamo na tu podršku. Uvek smo imali podršku Mađarske za otvaranje svih poglavlja za koje smo spremni. Moj kolega Sijarto je malo optimističan kada kaže da se otvore sva poglavlja, ali mi se nadamo da otvorimo do kraja juna bar nekoliko od pet koja smo pripremili, i da se nastavi jedna solidna dinamika našeg evropskog puta“, naglasila je Joksimović.

Kaže da je Mađarska važan sused Srbije, sa brojnom zajednicom u Srbiji koji su odgovorni i lojalni građani Srbije, kao što su, ističe, Srbi u Mađarskoj dobri i odgovorni građani Mađarske.
„Ne vidimo nikav problem i u dodatnoj pomoći i finansiranju za brojne projekte u Vojvodini, mi to posmatramo kao zajedničku agendu razvoja Srbije, na kraju taj porez se plaća u Srbiji. Nemamo razlog da ne podržimo takve projekte i vrlo smo otvoreni za svaku vrstu saradnje, kao što smo sarađivali za vreme migracija 2015. godine”, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili tako dobri kao što su danas, i izrazila nadu da će u budućnosti biti još bolji.

Prema njenim rečima, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto učinio je izvanredan gest našoj zemlji, s obzirom na činjenicu da je ona bila jedan od govornika na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji svih ambasadora Mađarske.
„To je izvanredan gest i zahvalni smo na tome, jer smo našu poziciju i naša razmišljanja i o evropskim integracijama, bilateralnim odnosima u budućnosti, Evropskoj uniji, migrantskoj krizi uspeli da predočimo svim mađarskim ambasadorima”, rekla je Joksimović.

Kaže da mađarski ambasadori širom sveta sada imaju bolji uvid kada su u pitanju srpska očekivanja od novog saziva, evropskih institucija i zadržavanja politike proširenje, kao jedne od, kaže Joksimović, najvažnijih politika EU kojom ta evropska zajednica može sebe da ojača, a ne da posmatra kao izvor nestabilnosti i dodatnih problema.

Izvor: Tanjug